Fra Didak Buntić

Spasio je tisuće hercegovačke djece, preminuo je na današnji dan prije 99 godina

fra didakova sahrana
Župa Gradnići
03.02.2021.
u 12:32

Fra Didak Buntić veliki dobrotvor Hercegovine rođen je 9. listopada 1871. u Paoči, župa Gradnići, koja je pod nebeskom zaštitom sv. Blaža. A umro je upravo na spomendan sv. Blaža 1922. u 51. godini života.

Fra Didak je čovjek koji je zadužio Hercegovce, opismenjavao ih, borio se za njihova prava, spašavao od sigurne smrti od gladi. Fra Didak je bio provincijal hercegovačkih franjevaca od 1919. pa sve do svoje smrti, 1922. Spasio je tisuće hercegovačke djece od gladi. Zbog svega što je učinio za njega, narod ga je opisivao pridjevima kao što su: otac Hercegovine, Mojsije, spasitelj sirotinje…

Fra Didak Buntić je na kapitulu franjevačkog Reda 1921. stekao puno prijatelja među europskim provincijalima. Ti provincijali su mu iskazali svoje poštovanje, veliku naklonost i prijateljstvo time što su na svoja sveučilišta rado primali bogoslove Hercegovačke franjevačke provincije, piše Radio Mir Međugorje.

Jedna od njegovih najprepoznatljivinih karakteristika bila je neizmjerna ljubav prema svome narodu, koja je postala izvorište svih fra Didakovih ideja i ušće svih ostvarenja. Bio je istinski domoljub, borac za prava svakog čovjeka. Svojim djelovanjem predstvljao je primjer na koji način se boriti za prava svoga naroda i domovine. Bio je jedna od najutjecajnijih osoba u Hercegovini prvih desetljeća 20. stoljeća.

O liku i djelu fra Didaka Buntića napisano je vise od 300 priloga u kojima se svjedoči njegova odgajateljska, vjerska, graditeljska, prosvjetiteljska i kulturna uloga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije