treća likovna kolonija

Srebrenici su potrebni dijalog, mir i pomirenje

30.10.2018.
u 07:37

- Ono što me kao franjevca i upravitelja župe Zvornik-Srebrenica potiče na organiziranje međunarodne likovne kolonije – Srebrenica 2018. jest na prvom mjestu dijalog, mir i pomirenje koje možemo na poseban način graditi u našoj domovini Bosni i Hercegovini - istaknuo je fra Joso Oršolić, nakon završetka trećeg susreta umjetnika u kolijevci franjevačke prisutnosti - Srebrenici. Dodaje, također, važnost i drugih razloga, prije svega potrebe duhovne i materijalne obnove, izgradnje Centra za dijalog, mir i pomirenje, obnove franjevačke prisutnosti u Srebrenici te potrebu promoviranja univerzalnih franjevačih vrijednosti.

Doživljaj lijepoga

Kolonija je održana u organizaciji Franjevačkog međunarodnoga centra za dijalog, mir i pomirenje i župe Srca Isusova Zvornik–Srebrenica te uz pomoć Vlade RH, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, Općine Srebrenica, Kruha sv. Ante i drugih donatora. - Likovno okupljanje je i doživljaj lijepoga u ružnim sjećanjima na Srebrenicu i ovaj dio BiH. Prethodne dvije Međunarodne likovne kolonije 2016. i 2017. godine, sa svojih 77 djela, obišle su BiH, Hrvatsku, Italiju, Njemačku i Austriju. Slike je izravno vidjelo na tisuće ljudi. Hvala vam što ste i ove godine podržali projekt. I danas nas okuplja Božja ljubav po zagovoru sv. Franje pa vas molim da i sami postanemo i budemo graditelji mira i dobra ovdje na izvorima Bosne Srebrene jer ovdje nas je okupila tradicija ili kolijevka franjevačke prisutnosti, karizma svetog Franje, koji je prošao ovim svijetom šireći „mir i dobro“ - poručio je utemeljitelj kolonije fra Joso. Smatra da svi moramo, prema svojim mogućnostima i sposobnostima, učiniti svijet ljepšim i udobnijim za svakoga čovjeka. Prema njegovim riječima, slikari humanisti, koji stvaraju umjetnička djela u Srebrenici, upravo to čine.

Slikari humanisti

Kolonija je ove godine okupila, uz bh. umjetnike, i slikare iz Hrvatske. Mladi slikari Ivan Bogović i Mirela Blažević iz Vinkovaca smatraju da je Srebrenica velika inspiracija, osobito umjetnicima jer različitosti, kažu, mogu biti samo bogatstvo zemlje. - Sa sobom nosimo poruku mira, dijaloga, pomirenja i boljeg života - ističe slikar Mehmed Klepo iz Visokog. Ratku Joliću, rodom iz Sarajeva, novi dom postala je Srebrenica gdje živi, radi i rado sudjeluje u radu kolonije. - Ova kolijevka lijepe i teške povijesti te ovi korijeni pozivaju nas i obvezuju da se i mi pridružimo sinovima sv. Franje i pozovemo sve ljude dobre volje na dijalog, mir i pomirenje - zajednička je poruka sudionika kolonije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije