400. godina od smrti

‘Što je od Shakespeareovih djela vidjela mostarska teatarska publika’

29.01.2016.
u 07:00

U srijedu, 3. veljače 2016. godine, u 19.30 sati, u Galeriji mostarskog Centra za kulturu, bit će upriličeno otvaranje dokumentarne izložbe pod nazivom “Što je od Shakespeareovih djela vidjela mostarska teatarska publika”. Izložba je pripremljena u suradnji s mostarskim Narodnim pozorištem, a autor postava je Salko Šarić.

Povod izložbi je 400. godišnjica smrti Williama Shakespearea, autora kome pripada jedinstveno mjesto u svjetskoj književnosti i koji “nije pripadao jednom dobu, već svim vremenima”.

U našem gradu je 1964. godine obilježena i 400. godišnjica od rođenja Williama Shakespearea nezaboravnim programom pod nazivom “Večer monologa iz djela Williama Shakespearea” koju su priredili i izveli glumci mostarskog Narodnog pozorišta. Ovom izložbom Mostar će dati svoj doprinos obilježavanju 400. godišnjice od smrti slavnog pisca koja će ove godine biti obilježena raznim sadržajima u cijelom svijetu.

Shakespeare zauzima jedinstveno mjesto u svjetskoj književnosti iako mnogi vjeruju kako se njegovi komadi najbolje mogu procijeniti kada se pogledaju u kazalištu jer se tek onda pojavljuje puna veličina njegova dramskog genija. Sva njegova djela nastala su u razdoblju od 1590. do 1612. godine (u razmaku od samo četiri godine napisao je “Hamleta”, “Otela”, “Kralja Leara” i “Macbeth”.

Njegove drame se i dalje izvode jer su sukobi koje je Shakespeare dramatizirao još uvijek aktualni. Krivnja, žudnja za moći, rasizam, neodlučnost, hipokrizija, strast i samouništenje - nisu napasti samo prošlih vremena. Izvori poretka i autoriteta i dalje su isti.

Godine 1612. Shakespeare se povukao iz kazališta i vratio u Stratford. U siječnju, četiri godine kasnije, sastavio je oporuku. Umro je 23. travnja 1616. godine, u pedeset i drugoj godini. (oc)•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije