Državna smotra folklora

U Mostaru održana Smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

21.05.2018.
u 09:30

Defileom članova kulturno-umjetničkih društava, od bosanske Posavine pa sve do mora, u raskošnim narodnim nošnjama, u nedjelju je u Mostaru počela Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, koja je ove godine okupila oko tristo sudionika.

Očuvanje baštine

Raskoš nošnji, plesova i napjeva hrvatskog naroda BiH jučer su svojim izvedbama u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače pokazali mnoga kulturno-umjetnička društva (KUD) iz gotovo svih većih mjesta i gradova u BiH.

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH - UHAKUD u BiH osnovni je način zaštite i promocije izvrsnosti i izvornosti nematerijalne kulturne baštine našega naroda. U cilju što boljeg i kvalitetnijeg očuvanja naše nematerijalne kulturne baštine organizacija ovakvog događaja je neophodna kako bi se društva predstavila sa svojim izvornim nematerijalnim izričajem s jednim ciljem - prijenosom baštine s koljena na koljeno.

Smotra folklora, koja se održava od 1995. godine, ‘šetala’ je po BiH, jedno vrijeme je bila u Novom Travniku, a zadnje dvije godine održava se u Mostaru. Do 2000. godine smotru je organizirala Hrvatska matica iseljenika, a nakon toga Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH.

Predsjednik te udruge Vedran Vidović kazao je, u razgovoru za Fenu, kako je značaj ove manifestacije nemjerljiv te da sudionici svake godine donesu na scenu nešto što se dugo godina nije vidjelo, što se već lagano počelo zaboravljati.

- Većina KUD-ova vratila je na scenu neke oblike nematerijalnih dobara, koji su bili jako zastupljeni na različitim područjima te na taj način smotri folklora dala iznimnu važnost u očuvanju nematerijalnih bisera kojima naš narod obiluje u BiH - ocijenio je Vidović.

- Manifestacija je ocjenjivačkog karaktera, a na njoj se ocjenjuje izvornost, kvaliteta i oblici zaštite nematerijalnih dobara. U stručnom povjerenstvu smotre su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i Hrvatske, a na njoj će se birati predstavnici BiH na smotrama folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Na Neretvu misečina pala i Državna smotra Hrvatskog sabora kulture. Dakle, na četiri smotre u Hrvatskoj je jedna u Njemačkoj. - rekao je Toni Marić, član organizacijskog odbora. - Glavni sponzor smotre je Vlada RH, a svoj doprinos su dali UHAKUD i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH te im na tome zahvaljujemo - poručuju članovi odbora.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?