Nakon uspješne "Mostarske liske"

U Narodnom pozorištu Mostar u listopadu veliki broj izvedbi

11.10.2021.
u 18:35

Nakon uspješno realiziranog 18. međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" mjesec listopad u Narodnom pozorištu u Mostaru obilježit će veliki broj gostovanja i izvedbi.

Tako već u utorak, 12. listopada,  predstava "Ajmo na fuka", autora i režisera Dragana Komadine, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar gostuje u Prijedoru na festivalu "Zlatna vila". Glumačku postavu čine: Saša Oručević i Robert Pehar.

Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju "poziv od Onoga gore", kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru.

Prva repriza predstave "Heroj nacije",  Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca na rasporedu je u subotu, 16. listopada, s početkom u 20 sati.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i režiser, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu "skrivenih" kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija - parastvarnosti.

 Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, Emir Spahić i Vedran Vilogorac. Predstava je premijerno odigrana na 18. međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska", gdje je osvojila srca publike te joj je dodijeljena nagrada za najbolju predstavu po izboru publike.

U petak, 22. listopada, u 20 sati na rasporedu je predstava "Alfa Beta", nastala prema tekstu E.A. Whiteheada, u režiji Saše Oručevića.

"Alfa Beta" se bavi bračnim odnosima, odnosima u obitelji uopćeno propitujući instituciju braka s pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. Da li u svim bračnim i životnim fazama osjećamo onu platonsku ljubav i zanos kao na početku veze ili to može prerasti u nešto drugo i šta je to? Ključno pitanje je, koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi, a koliko instituciji braka, i kako nas to oblikuje. U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Na prvom pozorišnom festivalu u Živinicama pod nazivom "Živi fest", Narodno pozorište Mostar sudjelovat će s predstavom "Heroj nacije", Ivana M. Lalića u režiji Gorana Damjanca, u utorak, 26. listopada.

Za kraj mjeseca, 29. listopada, u 20 sati mostarska publika će moći pogledati hit komediju "Šta ćemo sad" Branka Đurića, u režiji Ahmeda Imamovića. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni...?

"Šta ćemo sad?" je moderna, aktuelna komedija koja koincidira s vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi pozorište danas, ali i društvo u cjelini, priopćili su iz NPM-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije