Međunarodni festival komedije

U petak počinje 17."Mostarska liska"

23.09.2020.
u 14:58

U Narodnom pozorištu u Mostaru danas je održana konferencija za medije povodom održavanja 17. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“. Festival će biti održan od 25. do 30. rujna tekuće godine, a program festivala čini 6 sjajnih pozorišnih komada komediografskog žanra domaće bh. produkcije. Govoreći o organizaciji festivala, direktor Almir Mujkanović je podsjetio na brojne izazove za same organizatore, ističući složenost čitavog procesa ali i odlučnost da se ne prekida kontinuitet festivala, pa je i samo održavanje u datim okolnostima veliki uspjeh.

"Upravo u toj činjenici i leži njegova važnost i to je pokazatelj ne samo o organizacijskim kapacitetima kojima ova kuća raspolaže već i o stupnju entuzijazma i ljubavi koju poklanjamo ovom poslu. Bez te stopostotne predanosti i vjere da će cijeli festival proći u najboljem redu, ne bi ni bilo ovog događaja. Narodno pozorište je relativno mali, ali dobro organizovan i dinamičan kolektiv koji je uspio ne samo u organizaciji "Liske", već vjerujem i da će ostatak sezone biti uspješan. Iako je kazališna sezona na samom početku, mi smo već osvojili nekoliko nagrada, a pozvani smo na više festivala tijekom sezone, te nastavljamo s ranije dogovorenom turnejom predstave 'Identitluk'.

Naročito nas raduje visok stupanj odziva sponzora koji su podržali organizaciju festivala što zapravo govori o stupnju povjerenja u nas. Povjerenje publike, sponzora i poslovnih partnera znak je da je Narodno pozorište uvažavano u ovom društvu i da nikad nije ni prestalo biti avangarda kulturne scene, bez obzira što proživljavalo na unutarnjem planu“, istaknuo je Mujkanović.

Selekciju za ovogodišnji festival izvršio je umjetnički direktor NPM-a Emir Spahić, te je istaknuo da je na ovogodišnji festival stiglo čak 50 prijava iz regije.

"Festival je trebao biti održan u travnju, ali zbog situacije sa pandemijom morali smo pomjeriti termin i napraviti novu selekciju koju čine predstave bh. produkcije zbog svih ograničenja. Imamo pet predstava u natjecateljskom dijelu, a šesta predstava se igra u čast nagrađenih. Imat ćemo zapravo uvid, presjek prošle sezone bh. kazališta, a usko vezane za predstave komediografskog žanra. Jako kvalitetne predstave ćemo imati priliku gledati iz skoro svih profesionalnih kazališta iz BiH. Gledajući na selekciju žao mi je što ne možemo gledati kvalitetne predstave iz regije i sagledati što se radi u kazališnim kućama naših susjeda. Međutim nije bio problem napraviti selekciju sa predstavama iz BiH, jer su to podjednako kvalitetne predstave. Na samom početku festivala ćemo se prisjetiti našeg rano preminulog kolege Mirsada Elezija, tako da je ovogodišnji festival posvećen, odnosno, u sjećanje na njega“, naglasio je Emir Spahić, umjetnički direktor NPM-a.

U programu 17. Međunarodnog festivala komedije publika ima priliku gledati: 

1. "Fistik ili san o suncu, mjesecu i drugim sitnicama" Almira Imširevića, redatelj Admir Glamočak, produkcija NP Sarajevo

2. "Istina" Florijana Zelera, redatelj Željko Stjepanović, produkcija GP Jazavac Banja Luka

3. "Identitluk" prema motivima djela Amina Maaloufa, redateljica Tanja Miletić Oručević, koprodukcija NP Mostar, HNK Mostar i SIU Mostar

4. "Putovanje" Vahida Klopića, redatelj Midhat Kušljugić, produkcija NP Tuzla

5. "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, redatelj Kokan Mladenović, produkcija Kamerni teatar 55 Sarajevo

6. "Čorba od kanarinca" Miloša Radovića, redatelj Riad Ljutović, produkcija JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

Sve predstave festivala se igraju u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a, uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog stožera FBiH koje su na snazi.

Stručni žiri festivala čine glumac Dragan Jovičić, predsjednik žirija, zatim redatelj Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor NPM-a Salko Pezo. Žiri medija čine Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, a žiri publike radit će u sastavu Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

Pokrovitelji festivala su Grad Mostar i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, a sponzori su UniCredit banka, Medical d.o.o Mostar, Poliklinika Jurišić, Vinarija Carski vinogradi Mostar, Hotel Bristol i Staropramen, dok su medijski partneri mostarski.ba, Bljesak.info, Klix.ba, RSG radio i Običan radio.

ULAZNICE
Ulaznice za Festival po cijeni od 10 KM su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije