Odžak

U ‘Posavskom kolu’ 700 folkloraša iz BiH, RH i Makedonije

17.08.2016.
u 07:50

Želimo da ova najveća posavska, a vjerujem i regionalna folklorna manifestacija s više od 700 folkloraša, koji su nam stigli iz BiH, Hrvatske i Makedonije iz 19 kulturno-umjetničkih društava, preraste sljedeće godine u manifestaciju kakva je u našem susjedstvu “Đakovački vezovi” sa sudjelovanjem 30-ak kulturno-umjetničkih društava u gostima Odžaku. Pokazali smo kako imamo potencijala, a i zainteresiranosti građana.

Njih oko 8000 su “burom” pljeska pozdravljali svaki nastup prezentacije izvornog folklornoga stvaralaštva, kazala nam je Marica Hrnjkaš, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Odžak, domaćina središnjeg sadržaja tradicionalne manifestacije “Posavsko kolo”.

Stotine folkloraša

Cijeli središnji trg u Odžaku ispred crkve, sve sporedne ulice, svaki kutak gdje se moglo stati i promatrati otvorena pozornica i nastup prekrasnih kola, plesova i igara koje su tijekom nekoliko sati izvodili folkloraši, bio je praznik za oči i uši Odžačana. Zaboravljeni su na trenutak, ili bolje rečeno stavljeni u stranu, svi aktualni problemi, čak i onaj najbolniji - odlazak iz rodnog kraja. Istina, za blagdane se uglavnom svi vraćaju, mjesto kao da oživi, udvostruči se broj građana i živi se punim plućima. Tako je bilo i ove godine, a Hrnjkaš tvrdi kako ih je bilo više nego ikada ranije. Dvojaka su tumačenja, ona koja idu u smjeru da se sve više ljudi, bar privremeno, vraća jer je žal za rodnom grudom povećana kako se primiču trećoj životnoj dobi, pa do onih koji tvrde da je veliki broj Odžačana otišao u posljednjem egzodusu, pa je i logično da su sada i u povećanom broju stigli.

Atraktivan defile i nastup

Bilo kako bilo, zbrajanja i oduzimanja ostavljamo statističarima, a mi se ne možemo oteti dojmu odlične međunarodne smotre folklora koja je ispunila zadaću - promovirala je kulturnu baštinu posavskog i krajeva odakle su društva stigla. Prekrasne nošnje ponosno su nosili predstavnici 19 društava šetajući se najprije ulicama grada, da bi se spojili u nekoliko zajedničkih kola na platou u središtu, a potom i na nastupu, otvorenoj pozornici. Smotru je zatvorio predsjednik OV-a Odžak Jakov Ivanković. Tisuće građana koje su pratile smotru ulijevaju optimizam da se rodni kraj posjećuje, ognjište obilazi i korijeni ne zaboravljaju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije