18 MFF

U programu izvan konkurencije gledamo velike svjetske hitove, kao i legendarne The Beatlese

MFF
23.08.2017.
u 10:00

Sljedeća četiri dana Široki Brijeg je domaćin najboljim dokumentaristima iz 22 mediteranske države: dolaze nam autori iz Egipta, Francuske, Libanona, Italije, Španjolske, Grčke, Turske, Sirije, Hrvatske i, naravno, Bosne i Hercegovine. Ukupno 22 dugometražna i kratka filma u službenoj konkurenciji koji će se boriti za Kristalne projektore i statuse najboljih dokumentarca na Mediteranu. Među autorima koji se na našem festivalu bore za nagradu je i španjolska glumica i oscarovka Penélope Cruz. Film “Ja sam jedan od sto tisuća” sama je osmislila i režirala uz podršku nevladinih udruga, a govori o problemima s kojima se suočavaju djeca koja boluju od leukemije. To je njezin prvi izlet u redateljske vode, i eto, s prvim filmom se kandidirala za Mediteran Film Festival.

Almodóvar, Woody Allen

Penélope Cruz radila je s trojicom najboljih španjolskih redatelja. Kod Bigasa Lune je glumila u ertoskoj drami “Šunka, šunka”, kod Alejandra Amenabara u njegovom kultnom filmu “Otvori oči” (kasnije je odigrala istu ulogu i remakeu tog filma “Nebo boje vanilije” Camerona Crowa), te kod slavnog Pedra Almodóvara u, među ostalim, “Volveru” za koji je dobila nagradu u Cannesu kao najbolja ženska glumica. No Oscara je ipak dobila radeći s velikim Woodyjem Allenom u filmu “Vicky Cristina Barcelona.”

Amerikanci u Širokom

A prije nego što večeras krene 18. Mediteran Film Festival, jedan od najstarijih i najuglednijih doku festivala u ovom dijelu Europe, predstavit će nam se ovogodišnje izdanje MFF School – filmske škole koja se već godinama održava deset dana uoči festivala. Školu pohađaju školarci i studenti iz San Diega i Širokog Brijega, kalifornijski grad (1,5 milijun stanovnika) i hercegovački gradić (15.000) tako zajednički odgajaju jednu novu generaciju filmskih autora, a oni su već toliko kreativni da i stariji već od njih mogu učiti.

Tijekom četiri festivalska dana Široki Brijeg će pokazati svoju mediteransku gostojubivost i šarm, a festivalska ekipa od 60-ak djevojaka i mladića čeka vas na Festivalskom trgu u centru grada. Tu je mjesto za gledanje filmova pod zvijezdama, igranje nagradnih igara i druženje s gostima sa svih strana Mediterana. Bit će i velikih blockbustera, a MFF će biti zatvoren novim dokumenarcem o legendarnim The Beatlesima koji je režirao Ron Howard. 

Ključne riječi
MFF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije