Poezija u kazalištu

U srijedu zanimljiv i besplatan poetsko-glazbeni događaj u HNK Mostar

30.11.2021.
u 13:37

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastavlja svoj "off" program "Poezija u kazalištu" te u suradnji s Američkim kutkom BiH Mostar, u srijedu, 1. prosinca, u 20 sati, organizira predstavljene poezije američkog pjesnika Jacka Gilberta, odnosno hrvatskog prijevoda njegovih izabranih pjesama.

Gilbert je jedan od najznačajnijih američkih pjesnika prošlog stoljeća, iako nešto manje poznat javnosti jer je izabrao živjeti izvan literarnih krugova. Kad su ga 2005. godine pitali smatra li nepovoljnim što je većinu života proveo u inozemstvu, izvan književnih krugova, odgovorio je kako je to bilo kobno, ali i u redu – stvar izbora. Bavio se onim što mu je bilo bitno, svojim životom ogoljenim od svih viškova, kao što je to i njegova poezija. Životna mu je filozofija dosta specifična, ali osim odličnih pjesama i razlog zašto ga publika toliko voli.

Osim prevoditeljice Gilbertovih stihova, diplomirane indologinje i profesorice engleskog jezika Lore Tomaš iz Zagreba, u programu sudjeluje i glumac i glazbenik Bojan Beribaka, koji će čitati poeziju ovog američkog pjesnika te odsvirati nekoliko glazbenih numera američkih kantautora koje je Gilbert volio i koji govore slične stvari kroz drugi medij (Bob Dylan, Leonard Cohen...). Program će moderirati sveučilišna profesorica, glumica Tina Laco.

"U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru pokrenuli smo nekoliko 'off' programa putem kojih želimo usmjeravati ljude, prvenstveno mlade, prema umjetnosti koja ne mora nužno biti kazališna. Osim Poezije u kazalištu, riječ je o programima Dramski studio mladih, Jazz u kazalištu te radionice pisanja dramskih tekstova", kaže Josip Blažević, voditelj ovih programa.

Prema njegovim riječima, prethodni programi "Poezije u kazalištu", kada su predstavljeni pjesnici Marko Tomaš i Mili Đukić te pjesnikinje Anita Pajević i Šima Majić, bili su izuzetno uspješni i posjećeni.

"Iznenađeni smo zanimanjem mostarske publike za ovakve događaje, što nas učvršćuje u namjeri da ih organiziramo što više, naravno, koliko nam to omogućavaju financijski i organizacijski okviri",  kazao je Blažević, istodobno pozivajući svu zainteresiranu publiku da dođe i uživa u ovom zanimljivom spoju dobrih stihova i glazbe.

Ulazak na ovaj događaj je besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije