Kalendar Franjevačke galerije

U susret Božiću s radovima petnaest likovnih umjetnika

09.12.2017.
u 14:50

Franjevačka galerija u Širokom Brijegu nastavila je svoju tradiciju da tijekom adventskih dana priređuje prigodne izložbe za nastupajuće blagdanske dane. Tako je i ove godine otvorena izložba “U susret Božiću” i predstavljen katolički kalendar za 2018. godinu.

Izložbu je predstavio voditelj Galerije fra Vendelin Karačić.

Sakralna umjetnost

Na izložbi je svoje radove predstavilo 15 autora. Umjetnici su svojim likovnim stvaralaštvom obogatili kalendar i doprinijeli raznovrsnosti poimanja sakralne umjetnosti. Svaki mjesec sadrži oslikan prizor vezan uz Kristove blagdane koje se prati tijekom crkvene godine.

Autori likovnih djela za naslovnice i pojedine mjesece su: Vilim Parić, Kristina Ćavar, Boris Orenčuk, Josip Mijić, Antonija Gudelj, Iris Lobaš Kukavičić, Martin Frljić, Željko Koren, Mirela Runac Buzov, Marijana Filipović, Dalibor Nikolić, Tomislav Zovko i Mario Šunjić. Autorica slike za jednolisni kalendar je Marina Ćorić, a za stolni kalendar Manuela Mandić. “Ovo je izložba zahvale, ali i ponovnog početka. Ovog puta moram se zahvaliti našim suradnicima, posjetiteljima, medijima, Samostanu, Glazbenoj školi, Galeriji, večeras i našoj Frami, Gradu, županiji, posebno autorima. Nauk grčkih otaca o posvećenju, odnosno ‘pobožanstvnjenju’ uključivalo je također i činidbu – djelovanje preobražavajuće snage Boga, same ljepote, u korist čovječanstva. Uzdizanje duše počinje motrenjem zemaljske ljepote, odakle se duša postupno uspinje do duhovne ljepote kako bi napokon stigla do Jednoga koji je istodobno Dobri i Lijepi”, naglasio je fra Vendelin Karačić, nakon čega je uručio dar voditeljici Željki Šaravanji te novom doktoru umjetnosti Josipu Mijiću.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Miro Kraljević, ističući kako Široki Brijeg, a posebice Franjevačka galerija postaju središte kulturnih zbivanja koje je prešlo granice županije, pa i cijele države, naglašavajući kako je samo večeras u Širokom Brijegu imao poziv na četiri kulturna događanja te je naposljetku svima zaželio čestit i blagoslovljen Božić te sretnu novu, 2018. godinu.

Glazbenici Frame

Glazbenim točkama, izložbu su obogatili članovi Frame, a izložba će biti dostupna za razgledavanje do 20. siječnja 2018. godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije