„Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“

U Tomislavgradu predstavljena knjiga "Duvno u hrvatskoj književnosti"

07.07.2021.
u 19:59

Knjiga 'Duvno u hrvatskoj književnosti' predstavljena je u Tomislavgradu, pri čemu je njezin urednik, povjesničar i književnik Slobodan Prosperov Novak istaknuo da ovo područje skriva pravo blago usmene predaje i narodnog stvaralaštva zahvaljujući kojemu je 'preživio' i znameniti hajduk Mijat Tomić.

U knjizi čiji je urednik uz Prosperova Novaka i Viktoria Franić Tomić donose se tekstovi književnika koji su bili podrijetlom iz Duvna, odnosno današnjeg Tomislavgrada, zatim izvještaji povjesničara i putopisaca o duvanjskom kraju.

"Ovom antologijom nastoji se prikazati doprinos Duvnjaka u hrvatskoj književnoj kulturi i na taj način opovrgnuti mišljenje da je duvanjski kraj interesantan isključivo kao poprište burne povijesti i političkog komešanja, kao područje lišeno značajnih kulturnih ostvarenja i po kulturu značajnih ličnosti", rekao je Prosperov Novak na predstavljanju knjige.

Po njegovim riječima, iz Duvna i njegove okolice potekao je niz književnika čija djela svjedoče da duvanjski kraj nije književna pustinja.

"Duvanjski kraj je itekako bio plodno područje kada je riječ o usmenoj predaji i narodom stvaralaštvu, područje na kojem se njegovalo pučko pjesništvo, ispredale priče i pjevala ganga na kojem je slavni Hajduk Mijat Tomić generacijama preživljavao u kolektivnoj svijesti zahvaljujući stihovima ispjevanim njemu u čast", istaknuo je hrvatski književnik.

Ova je knjiga predstavljena u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ tijekom koje je predstavljena i monografija “Misionari u Africi”, autora fra Roberta Jolića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije