Počast domoljubu u Gorici

Umjetnici se ujedinili u likovnoj koloniji u čast Zvonka Bušića Taika

VL
Autor
Željko Andrijanić
11.09.2017.
u 09:00

Prva likovna kolonija “Zvonko Bušić Taik” održana je u Taikovom rodnom mjestu Gorica, u općini Grude, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije zapadnohercegovačke. Program je otvoren u staroj crkvi u Gorici, zatim je održana i Večer domoljublja uz otvorenje Likovne kolonije. U Gorici je boravila i Taikova supruga Julienne Bušić, a 23 umjetnika radilo je svoja djela u čast i zahvalnost za 32-godišnju uzničku žrtvu za Domovinu Hrvatsku Zvonka Bušića Taika. U koloniji su sudjelovali umjetnici od Gruda preko Širokog Brijega pa sve do Zagreba i drugih bosanskohercegovačkih i hrvatskih općina i gradova: Drago Bušić, Antun Boris Švaljek, Fra Vinko Mikulić, Hrvoje Peruzović, Estera Mihaela Peruzović, Ivan Listeš, Mirela Buzov Runac, Maroje Batić, Anđelko Mikulić, Zdenko Galić, Josip Škerlj, Mišo Baričević, Stjepan Skoko, Ante Ljubičić Car, Tomislav Marijan Bilosnić, Antonio Kukavica, Mate Ljubičić, Ante Brkić, Jure Pešorda, Karolina Marušić, Branko Širić, Zdravko Soldo, Marija Galic. U sklopu obilježavanja dana sjećanja na Zvonka Bušića, u Tomislavgradu je predstavljena Taikova knjiga “Zdravo oko sjećanja”.

Govoreći o knjizi, književnik Mijo Tokić kazao je kako je ona višeslojna, višedimenzionalna, neiscrpna bogatstvom, čini memoarsku prozu, manje kroniku života, više intimnu ispovijest i intimnu dramu s literariziranom studijom o političkom, psihološkom, moralnom i revolucionarnom profilu hrvatskog borca za slobodu. Napomenuo je kako bi bila neprocjenjiva šteta da Julienne, rodbina i prijatelji nisu nagovorili Bušića da napiše knjigu sjećanja svoga izuzetnog, posebnog i nevjerojatnim iskustvom bogatog života

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije