Posljednji ispraćaj istaknutog bh. redatelja Sulejmana Kupusovića

Uz taktove pjesme Johna Lennona prijatelji i kolege se oprostili od velikog redatelja

kupusovic
Foto: nap.ba
25.08.2014.
u 14:12

Dvorana Narodnog kazališta Sarajevo bila je mala za sve one koji su došli odati počast ovom redatelju

Članovi obitelji, glumci, kulturni radnici, umjetnici, prijatelji i kolege prisustvovali su komemoraciji i posljednjem ispraćaju istaknutog bosanskohercegovačkog redatelja Sulejmana Kupusovića koji je preminuo 15. kolovoza u 63. godini života. A komemoracija je počela uz taktove pjesme Johna Lennona "Working Class Hero".

Dvorana Narodnog kazališta Sarajevo bila je mala za sve one koji su došli odati počast ovom redatelju. Prisutnima se obratio glumac Josip Pejaković koji je kroz uzdahe pričao o svom prijateljstvu sa Kupusovićem.
- Ako na bosanskohercegovačkom nebu ima zvijezda onda se najblistavija zove Sulejman Kupusović. Ako je išta okupljalo milijunski auditorij ispred TV ekrana onda su to tvoje serije. Mladim glumcima pružio si toplu pedagošku ruku. Mislit ću na tebe dok budem mogao misliti, sjećat ću se tebe dok me sjećanje ne izda. Odmori se dragi Sulejmane Kupusoviću – rekao je između ostalog u svom emotivnom obraćanju Pejaković.

Abdulah Sidran, akademik kazao je da je Kupusovićeva želja bila da on danas govori.
- Redatelj, koji i sad režira dok je pretvoren u prah, poželio je da ja govorim na način na koji smo zadnje dvije godine ja i on zajedno djelovali, a to znači kritička, društvena riječ o stanju u našoj kulturnoj, političkoj, društvenoj zajednici koje se ne može imenovati drugom riječju nego katastrofalno – kazao je Sidran.

Sidran je podsjetio i da je Kupusović pisao političke i društvene komentare u „Dnevnom avazu“ i da je to radio strasno, davao cijelog sebe i svo svoje iskustvo, moralni i umjetnički kapital ulagao u tih nekoliko stranica teksta.

- Kad sam vidio da je u subotu „Avaz“ izišao bez njegovog teksta, kazao sam svojima umro nam je Sule. Dugo, mora mnogo godina proći da se eventualno pojavi, ako ikada, tako sveobuhvatna teatarska osoba i u društvenom smislu, društvenog dinamizma i kritičke oštrice u opservaciji društvenih pojava, teško da će se pojaviti takva osoba. Mnogo smo izgubili, ne da se iskazati koliko smo izgubili – naglasio je Sidran.

Marijela Margeta Hašimbegović, scenografkinja i kostimografkinja sa Kupusovićem je surađivala na brojnim predstavama, a vezalo ih je i prijateljstvo izvan scene.
- Sigurno je da će BiH i naš grad osjetiti njegov odlazak i mogu samo obećati da ćemo kroz sjećanje na njegov rad, njegove misli i strast prema teatru siguro održati sjećanje na njega i nikada ga nećemo zaboraviti – kazala je Margeta – Hašimbegović.

Sulejman Kupusović diplomirao je filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Sveučilištu. Režirao je u kazalištima širom bivše Jugoslavije, te u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj. Njegove predstave su izvođene u Meksiku, Guatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji. Osim kazališnih predstava, režirao je i televizijske drame i serije - "Tale", "Memoari obitelji Milić", "Viza za budućnost", "Zajedno", te niz dokumentarnih i glazbenih programa. Režirao je i operu "Hasanaginica", a autor je i kazališnog hita "Ženski turbofolk bend" koji izvodi ansambl Kamernog teatra 55. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije