Gostovanje u Tuzli i Brčkom

Veliki pljesak za Mostarce i Zeničane

25.11.2016.
u 09:00

Publika u Tuzli je velikim pljeskom i s dva bisa nagradila ansambl predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima”, koja je izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla kao posljednja predstava u konkurenciji prvog izdanja Festivala europskog teatra u Tuzli.

Jedina iz BiH

Predstava po tekstu Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević koprodukcija je triju teatara: Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i okupila je 17 glumaca iz Mostara i Zenice.

U predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo.

Festival europskog teatra u Tuzli traje od 18. do 29. studenoga, a u konkurenciji za nagrade su predstave iz Češke, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i BiH - a upravo je predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima” jedina iz BiH u konkurenciji ovog festivala.

Organizator Nedim Malkočević kaže da su ponosni što je Festival europskog teatra u Tuzli domaćin koprodukcijskoj predstavi “Mrtve ribe plivaju na leđima”.

- I u početku, u formiranju ovog festivala, želja nam je bila ugostiti tu predstavu. Sa svim trima teatrima uključenima u koprodukciju predstave imamo izvanrednu suradnju i poklopilo se da jednom predstavom možemo sve objediniti. Iskreno se nadam da će cijela ekipa predstave nositi dobro iskustvo s ovog festivala, da će ovim gostovanjem naša suradnja biti još bolja i uspješnija i da će u budućnosti prerasti u tradicionalnu, čvrstu i stabilnu suradnju, kaže Malkočević.

Ovo je prvo izdanje ovog festivala, kaže, s tim da festival nasljeđuje tradiciju Tuzlanskih pozorišnih dana, koja je dugi niz godina bila tradicija u Narodnom pozorištu Tuzla. Želja organizatora bila je ovim festivalom obogatiti tu reviju i proširiti je u širem kulturološkom kontekstu.

Nakon Tuzle, predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima” izvedena je sinoć u Brčkom, gdje je u konkurenciji 33. susreta kazališta BiH.

Zanimljivo je da je filmska inačica Mlakićeva književnog djela “Mrtve ribe plivaju na leđima”, sinoć prikazana na otvaranju 10. Mostar Film Festivala.

Filmska inačica

Riječ je o igranom filmu koji je u cijelosti snimljen na području Mostara i Hercegovine, u kojem je ulogu ostvarilo više od pedeset glumaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije