Umjetnička duša

Veliki slikar, pjesnik, učitelj i dobri duh grada Mostara

13.11.2018.
u 09:30

Do polovine brda uspuzala se zemlja –

dlan po dlan motika je primicala nebu.

Lomio se život praočeva na domaku Boga,

Bog je uzmicao pred molitvama hljebu.

Na vrhu zemlje neprikosnovena međa,

zgurene kuće urasle u kamen,

škrti oblaci okreću im leđa,

dok ih sunce pretvara u plamen.

Od polovine brda kamen gospodari,

njegujući guju u svojoj surovoj šutnji,

iznad sunce poput grabljivice krstari

držeći zemlju u nedoumici i smutnji.

Otrovni dani ljeta osuli bezbroj strijela,

pokorno gine vinograd u strani,

jedino suncu prkosi košćela

i čempres prisutan na svakoj sahrani.

(“Hercegovina”)

“Rođen sam u rašljama Bune i Neretve da cijeli tijek života učim plivati i taman kad sam mislio da sam isplivao, netko me gurnu da potonem, pa se nađe dobar čovjek pa mi pruži ruku da me izvuče i kad sam mislio da sam našao svoju obalu, onda tonu države. Već su tri države u mom životu potonule”, govorio je za života Vladimir Vlado Puljić, legenda Mostara i Hercegovine, umjetnička duša, pjesnik i slikar u jednoj osobi i nenadmašna “liska” koja je svojom duhovitošću obilježila cijelu jednu epohu grada na Neretvi.

Pjesnik i slikar

Ovih dana, točnije 21. studenoga, navršit će se cijelo jedno desetljeće otkada Vlado više nije s nama. Njemu u čast nedavno je dodijeljena likovna nagrada “Vlado Puljić”, a također i jedna književna nagrada nosi njegovo ime. “Puljić je slikar kakav je i pjesnik, a pjesnik kakav je i slikar”, ocijenio je netko davno.

Ipak, ma gdje da je Vlado putovao, Hercegovina ga je slijedila u stopu; bili su nerazdvojni i kao takvi prepoznatljivi. Puljićeva poetska slika Hercegovine dovedena je do savršenstva preko još jedne skupine simbola: gunja, šipka, motike, grožđa, čempresa… Među antologijskim Vladinim pjesmama ističu se “Hercegovina”, “Vinska mušica” i “Gunj”.

U likovnoj umjetnosti bio je prepoznatljiv po šipcima koji su bili njegov zaštitni znak. Upravo je ovo vrijeme kad dozrijevaju i obogaćuju našu hercegovačku trpezu. Jedan vic iz knjige Džemala Raljevića, koji se Vladi također nedavno gore na nebu pridružio, kaže:

“Vlado se dogovarao s čovjekom koji je poželio kupiti njegove slike sa šipcima, ali različitih dimenzija... - Kako bi bilo da na većoj naslikam ‘glavaše’, a na manjoj ‘uličare’? - predloži mu Vlado”.

Vlado je za života imao 35 samostalnih i 150 skupnih izložbi te dobio veliki broj nagrada i priznanja, kao i ono za životno djelo. Vrhunac je bila izložba u muzeju Mimara, koja mu je kao rođenom Zagrepčaninu došla kao satisfakcija i okrunila njegov plodni životni i radni vijek. Je li Vlado Puljić bio bolji pjesnik ili slikar, nitko ozbiljno nije proanalizirao. Ipak, na jednom mjestu pronašli smo ovakvu ocjenu:

“Puljićeve slike su većinom smatrane manje reprezentativnim od njegovih pjesama, možda zato jer su uvijek analizirane i promatrane odvojeno od njegove pjesničke prakse.

Međutim, ako pročitamo neke od njegovih pjesama, ove slike bismo mogli sagledavati u sasvim drugoj dimenziji. I sam Vlado Puljić jednom je izjavio – da su one samo dio njegovih pjesama” - zapisala je u katalogu izložbe posvećene Vladi Puljiću pod nazivom “Vjeran sebi, gradu i podneblju”, koja je prošle godine postavljena u Galeriji Aluminij, Barbara Martinović, povjesničarka umjetnosti.

Ostao vjeran sebi, gradu i podneblju

Vlado je objavio osam knjiga poezije: “Ilinštak”, “Veliki kamen”, “Veliki čempres”, “Vinska mušica”, “Razorena kuća”, “Vodokradica”, “Nar na dar”, a godine 1997. tiskane su njegove “Izabrane pjesme”. Prevođen je na brojne jezike, uvršten u antologije hrvatskoga pjesništva. U pripremi je imao zbirku “Češalj za gnjide” koju za života ipak nije stigao objaviti.

Generacije Mostaraca pamte ga i kao vrsnog pedagoga i učitelja, ali i druželjubivog čovjeka uvijek spremna dati životni savjet, ali i ispričati šalu i dosjetku. Tko zna, možda nas kao dobri duh promatra negdje odozgo. Zato je dobro prisjetiti se naših velikana poput Vlade Puljića. Posebno u ovako značajnoj prigodi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije