KOLONIJA

Završila likovna kolonija u čast Zvonku Bušiću Taiku

05.09.2021.
u 12:59

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i ogranak Matica hrvatske Grude organizirali su petu po redu humanitarnu likovnu koloniju u čast, spomen i znak zahvalnosti hrvatskom domoljubu Zvonku Bušiću Taiku. Ova likovna kolonija upriličena je u Taikovoj rodnoj Gorici od pod nazivom: "Zvonko Bušić Taik - 32-godišnji uznički san o slobodnoj domovini Hrvatskoj", a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH-a. Program je počeo još prošle srijede u staroj crkvi u Gorici, u kojoj je Taik kršten. U program su sudjelovali Zvonkova supruga Julienne Bušić koja je pozdravila sve nazočne i zahvalila na ovom događaju, i ministar hrvatskih branitelja iz Domovnskog rata ŽZH-a Mladen Begić. Glumac Robert Kurbaša izveo je monodrama “Ispit savjseti” prema prozi Tina Ujevića.

Knjiga “Učitelj Dado” više autora predstavljena je u četvrtak, 2. rujna, a izišla je u čast učitelju Damjanu Dadi Bušiću za 80. rođendan. Ilustratorice u knjizi uradile su majka i kći Andrijana i Magdalena Mlinarević-Cvetković.

O knjizi su govorili dr. Tiho Bušić Jurin i učitelj Damjan Dado Bušić. Stihove je kazivala Marija Bušić, a program je vodila Marija Prlić. U četvrtak, petak i u subotu do podne umjetnici su ostvarivala svoja djela nadahnuti krajolikom te povijesno-kulturnim bogatstvom Gorice i njezine okolice. U subotu u podne pod starim kostilama, u parku ispred starog župnog dvora u Gorici upriličeno je otvorenje izložbe radova. 

Prigdone riječi zahvale nazočnoj publici i umjetnicima na zatvaranju likovne kolonije i otvorenju izložbe iskazali su umjetnik Anđelko Mikulić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Voditelj ove Likovne kolonije u Gorici prof. Antun Boris Švaljek zbog zdravstvenih problema nije bio nazočan, ali je uputio velike pozdrave svim sudionicima.

Slike s ove likovne kolonije naći će se na humanitarnoj aukciji u korizmi 2022. godine! Slike koje su umjetnici uradili ostaju u fundusu Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, a Bratovština će ih upotrebljavati u humanitarne svrhe. U ovoj su Likovnoj koloniji sudjelovali su  

Andrijana Mlinarević-Cvetković (Široki Brijeg-Grude), Anđelko Mikulić (Široki Brijeg), Ante Braovac (Tomislavgrad), Ante Brkić (Čapljina), Ante Ljubičić Car (Imotski), Antun Boris Švaljek (Zadar, voditelj ove likovne kolonije). Borislav Brzica ( Grude), Branko Širić (Posušje), Damir Boras (Ljubuški), Dominik Bošnjak (Sovići), Drago Bušić (Gorica), Edo Unković (Split), fra Vinko Mikulić (Gorica), Josipa Jelavić (Imotski), Josip Škerlj (Dubrovnik), Jure Pešorda (Grude), Karolina Marušić (Široki Brijeg), Kristina Ćavar (Širko Brijeg), Marija Galić (Gorica), Matea Martinović (Mostar), Miro Stamatović (Dubrovnik), Mišo Baričević (Dubrovnik), Nikša Erceg (Split), Robert Tomić (Posušje,) Stipe Marušić (Široki Brijeg),

Srećko Slišković (Široki Brijeg), Zoran Vlašić (Sovići), Sanijela Matković (Široki Brijeg), Andelka Hrkać (Široki Brijeg) I Vesna Ćorluka (Grude).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije