Kulturna institucija

Zemaljski muzej BiH nakon tri godine opet otvorio vrata

zemaljski1_nnn_bih_15092015
16.09.2015.
u 06:15

Simbolično su Zemaljski muzej su otvorili školarci iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala

Nakon tri godine svojevrsne agonije, jučer je upriličeno svečano otvaranje Zemaljskog muzeja BiH.

Simbolično su ga otvorili školarci koji su s ulaznih vrata skinuli daske s natpisom "zatvoreno", zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Svečanom otvorenju ove iznimno važne kulturne institucije, koja čuva veliko nacionalno bogatstvo, nazočili su predstavnici državne, entitetske i županijskih vlasti, diplomatskog zbora, kulturnog života i civilnog društva, akademske zajednice te brojni građani.

Tragikomična priča

"Danas nazočimo okončanju tragikomične priče. Otvorenje muzeja nije rezultat političkog dogovora, nego pritiska međunarodne zajednice na naše političare. Riješen je status muzeja, ali i nakon ovog otvorenja ostaje briga o budućem financiranju o čemu će biti potreban politički dogovor", izjavio je povjesničar Dubravko Lovrenović.

Prije otvorenja potpisan je memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2016. - 2018. godine u Parlamentu BiH. Državne institucije tim su se obvezale redovito i stabilno financirati Zemaljski muzej u iduće dvije godine. Na dan otvorenja upriličen je 3D video mapping projekcija. Riječ je o mapiranju ulaza u Zemaljski muzej, koje simbolično otkriva neizmjerno kulturno-povijesno i prirodno blago koje ova ustanova čuva, a koje je građanima BiH bilo uskraćeno protekle tri godine. Također, ovim događajem pravi se simbolična retrospektiva akcije "Ja sam muzej".

- Napokon smo dočekali dan otvorenja Zemaljskog muzeja - prva je reakcija prof. emeritusa Envera Imamovića koji je bio ratni ravnatelj ove ustanove, prenosi Fena. On je dodao kako je to jedinstven slučaj u novijoj povijesti da jedan nacionalni muzej doživi gorku sudbinu. Podsjetio je kako od svog osnutka 1888. do zatvaranja 2012. godine Muzej nikada nije bio zatvoren.

Ravnatelj Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić na jučerašnjem ponovnom otvorenju ove institucije objavio je da podnosi ostavku na tu dužnost.

Ostavka ravnatelja

Busuladžić je u emotivnom govoru poimence zahvalio svima koji su u protekle tri godine njegova mandata davali podršku Muzeju i poručio kako se trudio sačuvati Muzej i dostojanstvo zaposlenika ove institucije. "Moj jedini cilj bio je spasiti ovu instituciju. Imao sam ugovor potpisan na jednu marku, koju nikada nisam ni uzeo", rekao je on.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije