Russian Dolls

Zvuci izvornog jazza s primjesama tanga

20.10.2020.
u 15:22

Suosnivač američkog jazz-fusion benda Marbin - saksofonist Danny Markovitch odlučio je okušati se u samostalnim vodama snimivši album “Russian Dolls”. Na ovom albumu, koji je snimio uz pomoć četverostrukoga dobitnika Grammyja i dobitnika Zlatnoga globusa Antonija Sancheza na bubnjevima i Marbinova fenomenalnoga Danija Rabina na gitari i basu, Danny Markovitch donosi zvuk i energiju koju crpi od jazz-titana Charlieja Parkera, Juliana “Cannonball” Adderelyja, Louisa Armstronga, Sidneyja Becheta i drugih, zadržavajući svoj jedinstveni i prepoznatljivi zvuk.

“Kriv” je COVID-19

Sedam skladbi prekrasan je spoj tradicionalnoga jazza, izraelske narodne glazbe s primjesama argentinskoga tanga.
O tome kako je nastala ideja za album “Russian Dols”, Danny kaže: “Na početku pandemije COVID-19 moja je supruga, dok je pospremala kuću, pronašla staru glazbenu bilježnicu i u njoj mnogo pjesama koje sam napisao i koje nikada nisam uspio iskoristiti i snimiti. Raspravljajući o njima s Danijem Rabinom, zaključili smo da u pjesmama ima više nego dovoljno materijala za snimiti dobar album, pod uvjetom da možemo angažirati izvrsnog jazz-bubnjara”, priča Markovitch.
Inače, naslov albuma uzet je iz eseja koji je napisala Dannyjeva supruga, podrijetlom Ukrajinka. “Smatram da je to savršeno ime za album jer su pjesme napisane u različito doba mog života: prije dvije, pet, deset, pa i dvadeset godina. Kada sam napisao svaku od ovih pjesama, bio sam drugačiji glazbenik: dijete koje je tek uzelo saksofon i postajalo opsjednuto njime, vojnik iznenada nadahnut...”, kaže Markovitch. Na snimanju mu se pridružio dobitnik Grammyja i Zlatnoga globusa bubnjar Antonio Sanchez. Markovitchev jazz-fusion bend Marbin iz Chicaga do danas je objavio osam albuma (prodanih u više od 50.000 preslika) i zabilježio više od 2000 nastupa samo u posljednjem desetljeću diljem svijeta. Bend su 2007. godine osnovali saksofonist Markovitch i gitarist Rabin u Izraelu. Odrastali su slušajući izraelsku glazbu, ali i jazz, rock, folk i blues”.
Nakon preseljenja u Chicago izdaju svoj prvi album 2009. godine. Ubrzo im se u bendu pridružuje Paul Wertico, bubnjar iz Chicaga, bivši član pratećega sastava Pat Methenyja i njegov kolega basist Steve Rodby.

Jazz je duša glazbe

Marbin je objavio osam albuma: Marbin (2009.), Breaking the Cycle (2011.), Last Chapter of Dreaming (2013.), The Third Set (2014.), Aggressive Hippies (2015.), Goatman and the House of the Dead (2016.), Izraelski jazz (2018.) i Strong Thing (2019.), od kojih su neki objavljeni pod etiketom newyorškog MoonJune Recordsa Leonarda Pavkovića.
“Za nas je jazz duša glazbe. U srcu naše glazbe uvijek su improvizirana sola nad skladom i formom”, objasnio je Markovitch.
“Dobar jazz uvijek ima nježnu ravnotežu između kaosa, solaža i reda, skladbi/aranžmana, i to je linija kojom koračamo dok si dopuštamo istražiti sve ostale aspekte glazbe”, dodao je.
Marbin je stekao desetke tisuća odanih obožavatelja diljem svijeta redovito nastupajući po klubovima diljem SAD-a i svijeta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije