Kaznena prijava

Kupovinom glasova za Boljitak proračun oštećen za 2,3 mil. KM

Lijanović
10.05.2013.
u 17:03

FUP podnio izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 57 osoba

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 57 osoba zbog organiziranog kriminala, a vezano uz kupovinu glasova na izborima 2010. godine.

Kaznene prijave

Iako se u priopćenju FUP-a ne spominju imena osoba na koje se odnosi kaznena prijava, doznaje se kako je riječ o dopremijeru i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću i aktivistima NS Radom za boljitak. Iz FUP-a je potvrđeno da je istraga pokrenuta temeljem naloga Federalnog tužiteljstva, a istražitelji FUP-a su utvrdili da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni formirao skupinu za organizirani kriminal u koju je pristupilo 56 osoba iz FBiH, s ciljem vršenja kaznenih djela, a zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, čime je oštećen proračun FBiH za 2,999.200 KM. Večernjak je u nekoliko navrata objavljivao dokumenta, kao i informacije da policija sumnja kako je novac za poljoprivredne poticaje iz proračuna davan osobama koje uopće nemaju poljoprivrednog zemljišta, a sve u cilju kupovine glasova. Prvoprijavljeni je, nakon formiranja vlasti na razini FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u proračunu, te time stvorio uvjete da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba. Prvoprijavljeni je potpisao veći broj odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opće i posebne uvjete iz pravilnika o uvjetima i načinima ostvarenja novčanih podrški, navodi se u priopćenju FUP-a, uz napomenu da su zahtjeve po osnovi kojih su donesene odluke formalno obrađivali članovi povjerenstva.

Upute o glasovanju

Ostali prijavljeni su, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno ugrožene, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasovanja, a potom vršili podjelu novca. Ministar Lijanović kaže kako se nada “da ovo nije nastavak politički motiviranih i režiranih optužnica”. - Svjesni smo da nismo uspjeli spriječiti sve zloupotrebe u poljoprivredi koje su se događale. Povjerenstva isto tako otkrivaju zloupotrebe koje će biti dostupne javnosti, a ako je i Federalni MUP utvrdio bilo kakve zloupotrebe smatram da svi oni koji su zloupotrijebili poticaje u poljoprivredi trebaju biti sankcionirani, kaže Lijanović. Dodao je kako je 24 sata dnevno dostupan policiji i pravosuđu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?