DIPLOMACIJA

Lajčak i Steinberg dolaze u BiH deblokirati političke procese

Miroslav Lajčak, bivsi visoki predstavnik u BiH
OHR
24.02.2011.
u 10:17

EU očito traga za potezima koji bi deblokirali političke odnose u BiH i ubrzali proces reformi

Višetjedna intenzivna politička aktivnost Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini doživjet će ovih dana kulminaciju. Nekoliko članova Europskog parlamenta proteklih je dana boravilo ili još uvijek borave u Sarajevu, a za sinoć je bio najavljen i dolazak Miroslava Lajčaka, izaslanika visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton. Lajčak bi tijekom dvodnevnog boravka u BiH trebao održati konzultacije s članovima državnog Predsjedništva i stranačkim liderima iz oba entiteta.

Upoznati sa situacijom

Prije njega u Sarajevo su došle dvije članice Europskog parlamenta koje su također vrlo dobro upoznate s političkom situacijom u BiH, Doris Pack i Tanja Fajon. EU očito traga za potezima koji bi deblokirali političke odnose u BiH i ubrzali reforme prema članstvu u Uniji. U tom kontekstu se gleda i na predstojeći susret bh. lidera s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i na dolazak u BiH visokih američkih dužnosnika. U Sarajevo će u petak doputovati zamjenik državne tajnice, James B. Steinberg, a u njegovoj pratnji bit će i njegov pomoćnik za europske i euroazijske poslove, Tom Countryman. Kako je najavljeno iz američkog Veleposlanstva, u Bosni i Hercegovini će se sastati s vladinim i političkim liderima kako bi potaknuli brzo formiranje vlasti koja može donijeti napredak reformama na europskom i euroatlantskom putu.

Izravno uključeni

Lajčak i Steinberg su izravno bili uključeni i u neke ranije pokušaje postizanja dogovora o reformama u BiH, pa se vjeruje kako su i njihovi ovotjedni posjeti povezani sa sličnim nakanama EU-a i SAD-a. Prioritet je, naravno, formiranje vlasti, a onda i brojne reforme koje treba provesti u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?