PISALI FULEU

Lasić, Čosić, Rimac: Županije se ne smiju razvlastiti!

europska unija
Filip Brala/PIXSELL
25.10.2013.
u 15:23

Županijski premijeri upozorili Europsku uniju na položaj županija u Federaciji BiH

 

 

Dnas je u sjedištu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru održan sastanak predsjednika Vlade HNŽ-a Denisa Lasića s predsjednikom Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenkom Ćosićem i predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Nediljkom Rimcem. 

 Premijeri triju navedenih županija uputili s ovog sastanka otvoreno pismo povjereniku za proširenje Delegacije Europske unije u BiH Štefanu Füleu, zatim šefu te delegacije Peteru Sorensenu, predsjednatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i predsjedniku Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću. Pismo prenosimo u cijelosti.    

 \"Poštovane ekselencije, opredijeljeni za europsku Bosnu i Hercegovini, čvrsto i trajno odlučni za poštivanje prava i obveza naše države i usmjereni prema izvršavanju istih, kao čuvari ustavnog poretka i zakona u BiH, a tragom informacija, između ostalog i nakon održanog trećeg sastanka \'\'Dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja BiH\'\', 1. listopada i nastavka istog 10. listopada 2013. godine u kojima se pokušava uspostaviti model koordinacijskog mehanizma bez izravne uključenosti županija kao i pokušajima samovoljne subordinacije i koordinacije, svojim potpisom jasno i odgovorno potvrđujemo sljedeće: 

 I.poštivanje ustavnih nadležnosti u procesu europskih integracija je imperativ na kojem počinje svaka druga aktivnost nas potpisanih u ovom pismu, kao i naših vlada. 

 II.ustavni poredak u Bosni i Hercegovini jasno utvrđuje podjelu nadležnosti između države, entiteta i županija, ovisno o području djelovanja. Sukladno važećim ustavima, BiH, FBiH i županija, županije imaju isključivu odgovornost za 12 područja i podijeljenu odgovornost s FBiH za 8 područja. Model bez izravne uključenosti županija, osim što izravno krši ustave države, također, ne postiže efikasnost budući da županije ne bi snosile obveze i odgovornost za implementaciju i adaptaciju acquis communautairea kroz godine koje dolaze; 

 III. ovim putem još jednom vas podsjećamo na sljedeće ustavne odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose kako slijedi: 

III. Podjela nadležnosti između federalne i županijske vlasti 
članak 1. 

U isključivoj nadležnosti Federacije su: 

 a) organiziranje i vođenje obrane Federacije, zaštita njene teritorije, uključujući osnivanje zajedničkog zapovjedništva svih vojnih snaga u Federaciji, nadzor nad vojnom proizvodnjom, zaključivanje vojnih sporazuma u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, te suradnja sa stalnim komitetom za vojna pitanja i s Vijećem ministara u obrani Bosne i Hercegovine, 
 b) državljanstvo Federacije, 
 c) utvrđivanje ekonomske politike, uključujući planiranje i obnovu, te politiku korištenja zemljišta na federalnoj razini, 
 d) donošenje propisa o financijama i financijskim institucijama Federacije i fiskalna politika Federacije, 
 e) suzbijanje terorizma, međužupanijskog kriminala, neovlaštene trgovine drogom i organiziranog kriminala, 
 f) dodjela elektronskih frekvencija za radio, TV i druge svrhe, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, 
 g) utvrđivanje energetske politike, uključujući raspodjelu između županija, te osiguranje i održavanje potrebne infrastrukture, 
 h) financiranje djelatnosti federalnih vlasti, ustanova i institucija koje federalne vlasti osnivaju oporezivanjem, zaduživanjem ili drugim sredstvima.\" 

članak 2. Federalna vlast i županije nadležni su za: 

 a) jamčenje i provođenje ljudskih prava; 
 b) zdravstvo; 
 c) politiku zaštite čovjekove okoline; 
 d) komunikacijska i transportna infrastruktura u skladu s Ustavom BiH; 
 e) socijalnu politiku; 
 f) provođenje zakona i drugih propisa o državljanstvu i putnim ispravama državljana BiH sa teritorija Federacije, i o boravku i kretanju stranaca; 
 g) turizam; 
 h) korištenje prirodnih bogatstava. 

članak 3. 

 (1) U skladu s potrebama, nadležnosti iz članka III. 2. mogu biti ostvarene zajednički ili odvojeno, ili od strane županije koordinirano od federalne vlasti. 

 (2) U pogledu ovih nadležnosti županije i federalna vlast dogovaraju se na trajnoj osnovi. 

 (3) U vršenju ovih nadležnosti, kada se radi o zakonima i drugim propisima koji se obvezujući na području cijele Federacije, u skladu s ovim ustavom i odlukama Parlamenta Federacije, federalna vlast će postupiti uzimajući u obzir županijske nadležnosti, različite situacije u pojedinim županijama i potrebu za fleksibilnošću u provođenju. Federalna vlast ima pravo utvrđivati politiku i donositi zakone koji se tiču svake od ovih nadležnosti. 

 (4) U vršenju ovih nadležnosti, u skladu s ovim ustavom i svojim županijskim ustavom, županije će se obraćati međužupanijskom vijeću za koordinaciju rješavanja međužupanijskih pitanja i za dosljedno rješavanje pitanja koja se tiču interesa van njihovih županijskih granica, te provodit će odluke, učestvovati u odlučivanju , i kad je potrebno, predlagati odluke u zakonodavnim tijelima. Županije imaju pravo utvrđivati politiku i provoditi zakone koji se tiču svake od ovih nadležnosti.\'\'; 
članak 4. 

Županije imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. Posebno su nadležni za: 

 a) uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje ce imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnim oznakama, 
 b) utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja; 
 c) utvrđivanje i provođenje kulturne politike; 
 d) utvrđivanje stambene politike, uključujući donošenje propisa koji se tiču uređivanja i izgradnje stambenih objekata; 
 e) utvrđivanje politike koja se tiče reguliranja i osiguranja javnih službi; 
 f) donošenje propisa o korištenju lokalnog zemljišta, uključujući zoniranje; 
 g) donošenje propisa o unapređenju lokalnog poslovanja i dobrotvornih aktivnosti; 
 h) donošenje propisa o lokalnim postrojenjima za proizvodnju energije i osiguranje njihove dostupnosti; 
 i) utvrđivanje politike u vezi sa osiguranjem radija i televizije, uključujući donošenje propisa o osiguranju njihovog rada i izgradnji;  j) provođenje socijalne politike i uspostava službi socijalne zaštite; 
 k) stvaranje i primjenu politike kantonalnog turizma, razvoj turističkih resursa; 
 l) financiranje djelatnosti kantonalne vlasti ili njenih agencija oporezivanjem, zaduživanjem ili drugim sredstvima. 

 Napominjemo kako efikasan koordinacijski mehanizam mora podrazumijevati izravnu uključenost županija i od njihove strane postavljenih osoba u sustavu koordinacije. Svaki oblik subordinacije ili samovoljne koordinacije županija od strane FBiH, osim što je u suprotnosti s postojećim ustavima, narušava povjerenje koje se godinama gradi u BiH. 

 Također, radi uspostave efikasnoga i efektivnoga mehanizma koordinacije u procesu integracije Bosne i Hercegovine u europsku obitelj, uvjereni smo da ćete uvažiti gore navedene argumente\", stoji u otvorenome pismu premijera Lasića, Ćosića i Rimca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?