Lažni poticaji

Lažni poticaji Kiseljačanin dobio odluku - mora 800 KM odmah vratiti

Pčele
07.07.2012.
u 11:17

Odluka kojom se Nenadu Komšiću iz Kiseljaka nalaže da vrati 800 KM lažnih poticaja koje je dobio za pčelarstvo

Afera oko isplate poticaja Ministarstva poljoprivrede FBiH nedavno je uzdrmala BiH. Dodjela 800 KM u Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH nepostojeće jednokratne potpore za poljoprivrednu proizvodnju počela se izgleda raspetljavati.

Obračun s pojedincima

Ne čekajući da pravosuđe završi svoj dio posla Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, krenuo je s navodnom istragom o poticajima za koje se tvrdi da su njima kupovani glasovi na prošlim izborima. Na meti ministra Lijanovića prvi se našao Nenad Komšić iz Kiseljaka. Komšiću je, iako nema pčela, isplaćena jednokratna potpora za pčelarstvo u iznosu od 800 KM. Za razliku od većine drugih dobitnika u zakonu nepostojeće jednokratne potpore, Komšić je javno progovorio o načinu na koji je dobio poticaj. U izjavi za Al Jazeeru detaljno je pojasnio kako ga je kontaktirao Anto Nuić, povjerenik Narodne stranke Radom za boljitak u Kiseljaku koji ga je stavio na popis lažnih pčelara, te mu potom kazao kako će nakon što mu poticaji legnu na račun, polovinu novca, dakle 400 KM, dati njemu, a ostatak podijeliti članovima svoje obitelji. Iz Komšićeve, ali i izjave još nekoliko lažnih korisnika poticaja iz Kiseljaka, a utvrđeno je da ih na području ove općine ima 151, potvrđene su malverzacije s isplatom poticaja o čemu su u policijska tijela pokrenula istragu. Na Komšićeva vrata poslan je Tim za kontrolu koji je utvrdio kako posjeduje jednu svinju i jednu kozu. Koristi ih za vlastite potrebe, a poljoprivredom se ne bavi, utvrdili su članovi Tima za kontrolu s čim se složio i Nenad Komšić. Odmah sutradan je potpisana odluka kojom se Komšiću nalaže da u roku od 15 dana vrati 800 KM isplaćenih na ime poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Budu li svi korisnici jednokratne potpore u FBiH morali vraćati isplaćene poticaje Ministarstvu će se vratiti 120. 800 KM samo iz Kiseljaka jer na popisu korisnika je 151 osoba kojoj je isplaćena sporna jednokratna potpora od 800 KM.

Policijska istraga

Takvih je korisnika u SBŽ-u 619, a isplaćeno im je blizu pola milijuna KM. Ako se tomu dodaju nezakonite isplate poticaja u ostalih devet županija jasno je da su milijuni maraka namijenjeni za poljoprivrednu proizvodnju u FBiH potrošeni za neke druge stvari. No, ako to će pokazati istraga koja bi uskoro trebala biti završena kako doznajemo. Ali ako istragu bude vodilo Ministarstvo poljoprivrede novac će, sudeći po primjeru Nenada Komšića, morati vratiti samo oni koji su odlučili javno progovoriti o kupovini glasova iz proračunskih sredstava namijenjenih razvoju poljoprivrede u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
11:40 08.07.2012.

Ovaj "Nuićev" model prisutan je i u drugim sredinama Federacije BiH. Npr. u Usori svi znaju preko koje osobe se po ovom modelu može doći do novca. Osim policije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?