NAKON REMONTA

Letjelice OS-a nije moguće koristiti u noćnim uvjetima

\'unutrasnja...pula...14.11.2001 vojni aerodrom u puli  transportni vojni avion AN-32 i ivojni transportni helikopter MI-8 snimio zeljko lukunic\'
Željko Lukunić
21.09.2010.
u 07:54

Nemoguće je letjelice koristiti i u mirovnim misijama sve dok se ne izvrši njihova dodatna modernizacija.

Pet helikoptera Oružanih snaga BiH koji su prije nekog vremena bili na remontu u Ukrajini, mogu se koristiti za pomoć civilnom stanovništvu, ali ne u noćnim uvjetima.

Pet helikoptera

Također ne odgovaraju niti standardima za uporabu u mirovinim misijama. Još uvijek aktualna predsjedateljica Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić nedavno je od Ministarstva obrane BiH tražila potpune informacije o navodnoj neupotrebljivosti pet vojnih helikoptera koji su bili na remontu u Ukrajini. Povod za njezinu reakciju bile su neslužbene informacije da je nakon remonta znatno smanjena nosivost helikoptera i da je zbog toga ograničena njihova uporaba.

Za navedene usluge Ministarstvo obrane platilo je višemilijunski iznos da bi se nedavno utvrdilo da remontirani helikopteri nemaju kvalitetu opterećenja za sigurno letenje. Prema informaciji posade ovih helikoptera, remontirani helikopteri bi morali nositi teret od 4,5 tona. Sada, nakon završenog remonta konstatatirano je da ne mogu podnijeti opterećenje veće od 2,5 tone, ustvrdila je Majkić, zatraživši potpunu informaciju o stanju ovih letjelica. Premda ne daju nikakva objašnjenja o promjeni nosivosti letjelica, u Ministarstvu obrane tvrde da je remont bio opravdan i uspješan, budući se helikopteri prije nego su prebačeni u Ukrajinu, uopće nisu koristili. Nakon remonta oni bi trebali biti u funkciji 10 godina. Usto, tijekom remonta je ugrađena i nova oprema za navigaciju, komunikaciju i identifikaciju.

Noćni let

Međutim, iako su letjelice adaptirane za noćno letenje, u Ministarstvu priznaju da je njihova uporaba noću nemoguća sve dok se ne nabave naočale za noćno letenje i ne izvrši obuka posada za let u noćnim uvjetima. Nemoguće ih je koristiti i u mirovnim misijama sve dok se ne izvrši njihova dodatna modernizacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?