Ekskluzivni intervju

Libijska novinarka: Mesić ima stav političkog plaćenika

Fatima Mahmud
Foto: VL
1/3
08.04.2011.
u 12:35

U Libiji ratuju mnogi plaćenici iz država bivše Jugoslavije, pa i oni iz Hrvatske

Libijska novinarka i književnica Fatima Mahmud zbog svog je pisanja i kritike Gadafijeva režima svojedobno bila izložena mučenjima i zatvoru. Petnaest godina živjela je u Berlinu kao azilantica, a sada se vratila na scenu kao članica Libijskog nacionalnog vijeća koje je preuzelo vlast u istočnom dijelu zemlje. Sada je u Benghaziju.

Situacija na ratištu prilično je zamršena, kakve su vam šanse protiv Gadafija?

Vjerujem da će NATO, kad završi s napadima, iznijeti podatke o tome kakvim se oružjem koristio Gadafi u napadima na vlastiti narod. Naime, svi njegovi vojnici koji su ubijeni u NATO-ovim napadima imali su na sebi zaštitne maske i odijela protiv kemijsko-biološkog oružja koje je Gadafi bio spreman baciti na Benghazi jer je smatrao da će uništenjem tog grada zaustaviti revoluciju. Ali nas nikakvo oružje ne može zaustaviti u namjeri da spasimo Libiju od njezina najvećeg neprijatelja – Gadafija.

Nakon pada Sadama Huseina SAD i NATO preuzeli su glavnu ulogu u Iraku. Strahujete li od ponavljanja tog scenarija?

Nećemo dopustiti NATO-savezu da od Libije napravi drugi Irak. Libijski narod nije glup, a povijest je jasno pokazala da znamo razlikovati svoje od interesa Zapada. Nemojte misliti da nismo svjesni pretenzija koje Zapad ima prema našoj nafti i našem bogatstvu. Nikada nismo tražili od Zapada da krene u kopnene akcije, već smo zbog zaštite civila tražili isključivo izglasavanje rezolucije o zabrani leta. Cijela je oporba složna u tome da ne želimo strane vojnike.

Ipak, za razliku od zapadnih, neke su druge zemlje dale bezuvjetnu podršku Gadafiju?

Da, a među njima najviše razočaravaju zemlje istočnog bloka Rusija, Kina i Ukrajina, koje smo uvijek smatrali svojim prijateljima. Žalosno je i što je Srbija, koja je kao i sve druge države bivše Jugoslavije bila veliki prijatelj Libije, do uvođenja embarga danonoćno slala Gadafiju naoružanje za ubijanje vlastita naroda. A da ne govorimo o plaćenicima s područja bivše Jugoslavije, iz Srbije, Hrvatske i BiH, koji danas čine Gadafijeve poslušne i dobro plaćene ubojice.

Sigurni ste da u Libiji ratuju plaćenici iz Hrvatske?

Naravno da sam sigurna jer ne bih izlazila s time u javnost. No, zašto vas to čudi, pa plaćenici s područja bivše Jugoslavije imaju iskustva u ratovanju, a Gadafiju u njegovim redovima danas najmanje trebaju Libijci jer im ne vjeruje. On ima novac i nije mu problem platiti bilo kojeg plaćenika kako bi za njega ubijao i kupio mu još pokoji dan na vlasti. Ne brinite se, čim se malo smiri situacija na bojištu, napravit ćemo evidenciju o plaćenicima u Gadafijevim redovima koju ćemo podastrijeti javnosti. Za sada već imamo dosta takvih podataka jer je na terenu mnogo poginulih Gadafijevih boraca. Objavit ćemo popis svih poginulih osoba s područja bivše Jugoslavije.

U kojim se formacijama bore ti plaćenici?

Plaćenici iz Hrvatske i BiH bore se na terenu uz plaćenike iz afričkih zemalja, dok su oni iz Srbije većinom u avijaciji. No, ponavljam, to i nije tako čudno jer svi znaju koliko je Gadafi bio vezan za bivšu Jugoslaviju. Osim toga, za vrijeme rata u BiH veliki broj izbjeglica došao je u Libiju, od čega se jedan dio vratio u BiH, a drugi je ostao. One koji su ostali Gadafi je odmah regrutirao u svoje redove jer, kao što sam već rekla, on nikada nije previše vjerovao svom narodu. S druge strane, plaćeniku je potpuno svejedno za koga će se boriti. Njima je bitna dobra plaća, a Gadafi je tu izuzetno velikodušan. A što se tiče Srbije, mislim da je to suvišno obrazlagati. Gadafi je nakon raspada Jugoslavije stao na stranu Slobodana Miloševića i pomagao mu na sve načine da ostane na vlasti, a najviše financijski. Osim toga, kolika je njihova poveznica govori vam i činjenica da Srbija još do danas nije javno definirala svoj stav prema situaciji u Libiji. Isto tako, moram reći i da je stav vašeg bivšeg predsjednika, kojeg prenose strani mediji, stav političkog plaćenika. Ja neću ulaziti u analizu tih stavova, ali ću vam reći da libijska oporba i u zemlji i u inozemstvu već godinama skuplja podatke o stranim državnicima koji su surađivali s Gadafijem isključivo zbog financijskog interesa.

Hoće li sudjelovanje plaćenika iz Hrvatske, kako tvrdite, utjecati na buduće odnose Libije i Hrvatske?

Upravo bih zbog tih odnosa između naših država apelirala na hrvatske vlasti koje su nas poduprle i kojima smo zahvalni zbog toga, da pokušaju spriječiti dolazak svojih plaćenika u Libiju jer bi to jednog dana doista moglo utjecati na naše odnose. Mi smo prijatelji hrvatskog naroda i za agresije na Hrvatsku bili smo uz nju, iako je Gadafi veličao Miloševića i njegovu Jugoslaviju. Osim toga, mnogo je ugovora koje su hrvatske vlasti potpisale s Libijom i koje će, ako dođemo na vlast, sigurno biti realizirane. Dakle, mi Hrvatsku smatramo svojim iskrenim prijateljem i želimo da nakon rata naši odnosi postanu još snažniji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?