"Meso"

Lijanovići u središtu istrage o poreznim utajama

Lijanović
03.07.2013.
u 09:58

Pripadnici SIPA-e izuzeli su određenu dokumentaciju iz ureda Jerke Ivankovića Lijanovića

Pripadnici SIPA-e i službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH započeli su u utorak u kasnim poslijepodnevnim satima akciju kodnog naziva “Meso”, u čijem središtu su tvrtke u vlasništvu obitelji Lijanović ili povezane s njima. Kako je objavljeno, akcija se provodi po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH i rezultat je višemjesečne istrage o izbjegavanju plaćanja poreza prilikom uvoza, obrade i prodaje mesa u BiH.

Utaja poreza

- Akcija ‘Meso’ temelji se na ranije pripremljenim i Tužiteljstvu BiH proslijeđenim izvješćima o postojanju osnova sumnje da je više pravnih osoba i s njima povezanih fizičkih osoba oštetilo proračun BiH za nekoliko desetaka milijuna KM, na način da je izbjegnuto plaćanje neizravnih poreza prilikom uvoza, obrade i prodaje mesa u BiH. Po toj osnovi Sud BiH i Tužiteljstvo BiH izdali su 14 naredbi za postupanje koje provodi više od 20 službenika UNO-a i isto toliko kolega iz SIPA-a. Spomenutim naredbama na terenu izuzima se sva dokumentacija koja može biti dodatni dokazni materijal u budućem postupku pred pravosudnim tijelima BiH, ističe glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević. Iz SIPA-e potvrđuju ove informacije, uz napomenu da su oni radeći na ovom predmetu ranije Tužiteljstvu BiH podnijeli izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv više fizičkih i pravnih osoba za više kaznenih djela kojim je prijavljeno i kazneno “pranje novca” u iznosu oko 11 milijuna KM. Da je u središtu istrage aktualni dopremijer i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, Jerko Ivanković Lijanović, potvrđuje informacija da su pripadnici SIPA-e u utorak u večernjim satima izuzeli dokumentaciju iz njegovog ureda u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu. Večernjak doznaje kako je akcija “Meso” obuhvatila porezne utaje i nezakonitosti koje se tiču tvrtki povezanih s Lijanovićima, ali i malverzacija vezanih uz podjelu proračunskih sredstava iz Federalnog ministarstva poljoprivrede. Osim Sarajeva, dokumentacija je izuzeta i s jednog broja lokacija u Mostaru, Širokom Brijegu, Tuzli, Banjoj Luci i Bijeljini. Akcija će sigurno trajati danima, a očekuju se i privođenja pojedinaca umiješanih u nezakonite aktivnosti. -Naglašavamo neophodnost potpune kontrole davanja poljoprivrednih poticaja i kvota za uvoz mesa u prethodnim godinama, te ujedno pozivamo nadležna entitetska inspekcijska tijela da se aktivno uključe u sve kontrolne aktivnosti, ističe Kovačević.

Sumnjivi poticaji

U javnosti su se još ranije pojavile informacije o istražnim aktivnostima protiv ministra Lijanovića i njemu bliskih osoba. Federalna uprava policije podnijela je Tužiteljstvu Sarajevske županije izvješće o kaznenom djelu za organizirani kriminal prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja i kupovine glasova na posljednjim općim izborima novcem iz federalne blagajne. Protiv braće Lijanović kaznenu prijavu nedavno je Tužiteljstvu BiH podnijela i Uprava Hypo banke zbog prijevare pri dobivanju kredita u iznosu od 32 milijuna eura.  Jučer se oglasio i ministar Lijanović, optuživši vladajući “šestorku” da ovakvim akcijama pokušava disciplinirati njega i NS Radom za boljitak.

-Tražena dokumentacija je dostavljena i ja podržavam rad naših istražnih tijela, tužiteljstava i suda. Sve što budu trebali, kad sam ja i društvo Lijanović u pitanju, imat će na raspolaganju, jer je i meni u interesu da im dostavimo svu dokumentaciju kako bi napravili adekvatnu istragu i utvrdili da je sve ono što sam ja radio sukladno zakonu i u interesu građana FBiH”, kazao je Lijanović na konferenciji za tisak u Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?