U mostarskoj bolnici

Liječnici ugradili ženi po prvi put “balon” za mršavljenje

operacija
Braco Selimović
25.02.2012.
u 11:03

Zahvat je urađen na pacijentici iz Hercegovine koja ima oko trideset godina, trajao je svega 15 minuta. U svijetu se godinama radi...

Liječnici Kliničke bolnice Mostar upisali su još jednu uspješnu operaciju - uradili su endoskopski zahvat postavljanja intragrastičnog balona pacijentici iz Hercegovine koja ima tridesetak godina. Radi se o zahvatu koji se u svijetu provodi u cilju mršavljenja, a po prvi put je rađen u SKB-u Mostar.

Uspješna metoda

Zahvat je izveo prof. dr. Davor Štimac, specijalist gastroenterolog iz Kliničke bolnice Rijeka, uz asistenciju doc. dr. sc. Milenka Bevande, voditelja Odjela gastroenterologije Interne klinike SKB Mostar. Govoreći o statistici, dr. Štimac je kazao kako u Hrvatskoj ima više od 20 posto muškaraca i žena koje je pretilo, odnosno čiji je indeks tjelesne mase iznad 30, dok onih preuhranjenih, čiji je indeks tjelesne mase iznad 25, u Hrvatskoj ima približno 60 posto. Kazao je i kako je debljina veliki problem te su se po postotku približili Americi, kao i europskim zemljama.

-Ljudi mogu mršaviti na različite načine. Zdravim životom, tjelovježbom, lijekovima, kirurškim zahvatima, i pomoću endoskopskih zahvata, kazao je dr. Štimac dodavši da je ova operacija u Hrvatskoj urađena po prvi put u Rijeci i to 2006. - Imamo šestogodišnje iskustvo, a postavljali smo “balone” u više od 200 bolesnika. Naš tim je postavljao te “balone” u većini zemalja regije, a posebna mi je radost što smo to učinili i ovdje u Mostaru, kazao dr. Štimac. Prosječna težina kod bolesnika kojima su radili zahvate iznosila je oko 125 kg, dok je prosječan gubitak tijekom šestomjesečnog razdoblja iznosio od 17 do 20 kg.

- Metoda je učinkovita. Imali smo više od 90 posto pacijenata koji su izgubili najmanje više od pet posto svoje težine, a ona nije bila učinkovita kod 7,8 posto nije odgovorilo na ovu metodu, dok je oko 70 posto izgubilo više od 10 posto težine, kazao je dr. Štimac. Objasnio je i sam postupak ugradnje intragrastičnog balona. - Uvodi se sonda u želudac nakon čega se kroz kateter ta sonda puni, te se pretvara u loptu koja ima dimenzije 10x10x10 centimetara. Taj balon vrši pritisak na stijenku želuca, smanjuje njegov volumen i stvara lažni osjećaj sitosti. Lopta je od savršenog silikona, tako da se okreće u želucu. Pacijent ne može unijeti veću količinu hrane i na taj način u sljedećih šest mjeseci, koliko balon može stajati u želucu, pacijent gubi na masi, kazao je dr. Štimac.

Dobar korak

- Ova metoda nije čudotvorna, ali sasvim sigurno je dobra pomoćna metoda ako dobro motivirani nakon šest mjesecu usvoji zdrave navike življenja, kazao je dr. Štimac.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
malamu
15:34 27.02.2012.

svaka čast,samo napred želim vam puno uspjeha!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?