Balkansko podzemlje

Livnjaka sumnjiče da štiti crnogorskog narkobosa

Laganin
Autori: R. S., Press
12.07.2012.
u 09:48

Suđenje agenata DEA Veselin Laganin važi za jednog od najbližih suradnika češkog biznismena i milijardera Radovana Krejcira u JAR-u

Veselin Vesko Laganin (53), podrijeklom iz Livna, koji iz Južnoafričke Republike šalje sumnjive pakete za Australiju i Novi Zeland, uz Crnogorca Darka Šarića čini vrh balkanskog podzemlja u ovoj afričkoj zemlji, najnovije je otkriće Pressa o putovima kokaina. Vesko Laganin, stanovnik Johannesburga, u tamošnjim medijima je opisan kao jako opasan i prijek čovjek, koji je u Afriku došao s prostora SFRJ. Laganin važi za jednog od najbližih suradnika češkog biznismena i milijardera Radovana Krejcira, koji se smatra jednim od najmoćnijih ljudi u JAR-u. - Upravo je Krejcir veza Šarića i Laganina. Naime, kada je Šarić nakon “Balkanskog ratnika” potražio utočište u JAR-u, Laganin mu je preko Krejcira prvi pomogao. Kako se sumnja, tako je uspostavljena suradnja pa se od tog trenutka kokain iz Južne Amerike počeo slati za Australiju i Novi Zeland. Na ovaj način JAR je postala neka vrsta obećane zemlje za balkanske ‘žestoke momke’, objašnjava izvor Pressa, podsjećajući da je i Dobroslav Gavrić našao utočište na jugu Afrike: - Međutim, optuženi za Arkanovo ubojstvo je potom izgubio zaštitu Krajcira i Laganina i priklonio se suparničkom klanu. Potom su u JAR došli Darko Šarić i Rodoljub Radulović. Šarić se sklonio u JAR jer je tamo našao zaštitu njihovih kriminalca, ali i policije. Ipak, pitanje je bi li se tako snašao da nije bilo Laganina. Taj čovek je prvi stekao pozicije i tako postao veza sa sve koji su kasnije došli. Bez obzira na “topao prijem”, Darko Šarić ne bi bio tako dočekan da sa sobom nije donio ogromne količine novca koje je zaradio u Čileu, Argentini i Kolumbiji.

 Vesko Laganin je srpsko državljanstvo dobio 2007. godine, a iduće 2008. u Pančevu je sklopio brak sa Slađanom Marković. U evidencijama rođenih i knjizi državljana, osim Veselina, nije upisana nijedna druga osoba s prezimenom Laganin. O Veselinu Vesku Laganinu u Somboru i Bačkom Bregu, selu u somborskoj općini gdje je rođen, nitko ništa ne zna. U Somboru kažu da za Veska Laganina nikad nisu čuli, čak da im je to prezime potpuno nepoznato, dok se stariji mještani Bačkog Brega sjećaju da je nekad u ovom selu živjela obitelj Laganin, ali da su se davno odselili. - U Bački Breg su, vjerojatno, kao i većina žitelja, došli kolonizacijom, jer je njegov otac Veso iz Velikog Gubera, sela u općini Livno u zapadnoj BiH. Majka Nada je iz Rastine u okolini Sombora. Samo po priči starijih susjeda sam čula da su se nedugo po Veselinovom rođenju odselili, a gdje, nitko ne zna. U selu nemaju rodbine, niti ima više i jedne obitelji s tim prezimenom, rekla je Milena K. iz Bačkog Brega.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije