NESTAŠICA PENICILINA

Ljekarne potrošile zalihe, a novih pošiljki još uvijek nema

penicilin
Valentina Rupčić
16.05.2011.
u 16:52

Opskrbljivač bh. tržišta, srbijanski Hemofarm, već izvjesno vrijeme ne proizvodi penicilin u ampulama

Nestašica penicilina u ampulama na tržištu Bosne i Hercegovine već se osjeća i u zdravstvenim ustanovama koje u liječenju pacijenata često koriste ovaj lijek.

Potrošene zalihe

U zadnjih mjesec dana većina ljekarni je potrošila zalihe, a novih pošiljki nema, jer opskrbljivač bh. tržišta, srbijanski Hemofarm već izvjesno vrijeme zbog nedostatka ključne komponente lijeka ne proizvodi penicilin u ampulama.

Problem je izražen i u susjednim zemljama, gdje se također koriste alternativni lijekovi. U Hrvatskoj i Srbiji su se još 2008. godine suočavali s nestašicom penicilina iz sličnih razloga kao i danas.

Ljekarne u Mostaru i Sarajevu koje smo kontaktirali potvrdile su nam da već neko vrijeme ne dobivaju ovaj lijek. -Već dugo ga ne dobivamo i nemamo nikakva objašnjenja što je tome razlog. Slična situacija nam se zna dogoditi i s drugim lijekovima, ali obično ne traje dugo, kazali su nam u jednom mostarskoj ljekarni.

Razloga za paniku nema, jer pe­ni­ci­li­na ima u ta­ble­ta­ma, si­ru­pu i os­ta­lim za­mjen­skim li­je­ko­vi­ma. Pacijentima se daju druge vrste terapije, ali to znatno utječe i na financije budući da je penicilin, uz to što je vrlo efikasan lijek, poznat i po svojoj niskoj cijeni.

Pojava na tržištu

Misle li i kako prevladati problem u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH nismo uspjeli doznati, jer je nadležna osoba službeno odsutna do sljedeće srijede.

Moguće je da se lijek ponovno pojavi na našem tržištu ukoliko neka od veledrogerija zatraži interventni uvoz. Za takvo što odobrenje mora dati Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a jedna od opcija je uvoz jednog kontingenta ampula iz Njemačke, za koju bui Agencija za lijekove i medicinska sredstva morala izdati odobrenje.

Naravno, zbog nestašice nabavna cijena bi bila veća od one po kojoj je Hemofarm distribuirao penicilin na bh. tržište. Generalno, stručnjaci upozoravaju da je zbog niske cijene proizvodnja penicilina prilično neisplativa, posebno u usporedbi s drugim 
lijekovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?