Ratni zločin

"Ljeposava Stanimirović 1991. prikrivala srpske zločine"

'ljeposava1_nnn_unu_05072011'
''
06.07.2011.
u 07:45

Ubijene Hrvate proglašavala je stradalima u eksplozijama, piše u prijavi

Društvo Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika podnijelo je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv supruge predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, dr. Ljeposave Stanimirović (59) iz Vukovara, i dr. Dragana Martinovića (60) iz Šida u Vojvodini.

Još nitko nije odgovarao

Osnovano se sumnja da su počinili kazneno djelo prikrivanja ratnog zločina.

– Odlučili smo se za kaznenu prijavu protiv te dvije osobe jer se uskoro navršava 20 godina od srbijanske okupacije Tovarnika za vrijeme koje su pripadnici tzv. JNA i ravnogorskog četničkog pokreta počinili masovni ratni zločin nad civilima i zarobljenim hrvatskim braniteljima, među kojima je bilo i članova Matice hrvatske, za što do danas nitko nije odgovarao. Nadamo se, s obzirom na vrstu i težinu kaznenog djela, da će Hrvatska liječnička komora razmotriti mogućnost oduzimanja licencije dr. Stanimirović – kaže Željko Anić, predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša.

Na dužnost je postavio suprug Vojislav

U kaznenoj prijavi piše kako postoji osnovana sumnja da su dr. Stanimirović i dr. Dragan Martinović " u razdoblju od 10. listopada do 16. studenoga 1991. u Tovarniku, za vrijeme srpske oružane agresije na Hrvatsku, djelujući u službi agresora i domaćih izdajnika u cilju prikrivanja ratnog zločina, kao uzrok smrti ubijenih Hrvata u službenim dokumentima naveli da su velečasni Ivan Burik (1928.), Đuka Došen (1957.), Tomislav Ivković (1939.), Ivan Jurić (1928.), Ruža Jurić (1933.), Tomislav Karačić (1932.), Rudolf Rapp (1942.) i Berislav Šimunić (1974.), poginuli od eksplozije iako su ubijeni vatrenim i/ili hladnim oružjem." Društvo AGM ta saznanja temelji na dokumentima nastalim nakon što su tijela ubijenih ekshumirana i obducirana. U prijavi se navodi kako je te dvije osobe "na dužnost liječnika i mrtvozornika u okupiranom Tovarniku postavio za ratni zločin osuđeni i od izdržavanja 20-godišnje zatvorske kazne amnestirani dr. Vojislav Stanimirović, suprug osumnjičene dr. Ljeposave, koji je kao pripadnik rezervnog sastava tzv. JNA organizirao i vodio sanitetsku službu u tzv. Zapadnom Srijemu".

Vodi svoju ambulantu

– Sve što sam imala reći rekla sama na sudu kad sam svjedočila pa neka oni odluče. Udruge ne razumiju pojam "vrste rane" i upuštaju se u nešto u što se ne razumiju. Radili smo pošteno koliko se moglo u to vrijeme, prema Hipokratu i Ženevskoj konvenciji – rekla nam je dr. Stanimirović, koja danas u Vukovaru vodi svoju ambulantu opće medicine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 3

TO
tovarnik
16:42 06.07.2011.

Srpski liječnici žive mještane Tovarnika 1991. proglašavali mrtvima TOVARNIK - Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika godinama pokušava doznati istinu o sudbini 68 mještana ubijenih krajem 1991. nakon okupacije mjesta za koje do sada nitko nije odgovarao. Uvidom u dokumentacijuu sa srpske strane otkrili su kako je za sve ubijene Tovarničane kao uzrok smrti eksplozija, ali nakon ekshumacije hrvatski stručnjaci su utvrdili da su svi mučeni i imali su prostrijelne rane. U dokumentima stoji, prema nalazu tadašnjeg Doma zdravlja Šid i ambulante Tovarnik, da su svi Tovarničani stradali od eksplozije i tako su upisani u Maticu umrlih. Sve dokumente potpisali su voditeljica ambulante Tovarnik iz 1991. dr. Leposava Stanimirović i dr. Dragan Martinović, po njihovim potvrdama o smrti i uzrocima smrti tadašnji matičar u Tovarniku Zdravko Opačić upisivao je u Maticu umrlih čak i živa mještane, koji su za svoju smrt doznali nakon povratka iz progonstva 1998. godine i morali su upravnim postupkom dokazivati svoj indentitet I poništavati upise u Maticu umrlih.

TO
tovarnik
17:14 06.07.2011.

Nakon okupacije sela vojnici JNA, rezervisti i četnici zarobljavaju prve mještane Tovarnika. Zarobljenike iz podruma odvode u kuću pokojnog dr. Đorđa Cvejića, koja postaje mjesni zatvor, logor i strašno mučilište. Tim zarobljavanjem, maltretiranjem, deportiranjem u Šid i koncentracijske logore po Srbiji, najviše u logor Begejci kod Zrenjanina i Sremsku Mitrovicu, te okrutnim ubojstvima bez suda i milosti, otpočinje prva faza genocida nad tovarničkim Hrvatima. Već te nedjelje ispred pravoslavne Crkve ubijeni su pucnjima u leđa Željko Vrančić, Berislav Šimunić i Antun Šimunić, a kod svojih kuća Manda i Mato Živić, Mladenka i Franjo Kuzmić i Janko Budim. Svjedoci bilježe ubojstva i idućih dana. U srijedu 25. rujna ubijeni su Petar Bilić i Jozo Šišić, Stjepan Matić te Stjepan Kovačević i Ivica Adamović.

TO
tovarnik
17:15 06.07.2011.

Početkom listopada jedna skupina Tovarničana vraćena je iz logora u Srbiji na zahtjev TO Tovarnik i odmah po dolasku uslijedila su nova mučenja i egzekucije, tako da su u utorak 1. listopada ispred srušene katoličke Crkve ubijeni: Filomena Glibo, Ivan Maloševac, Đuro Grgić, Ivan Đankić, Ilija Džambo, Vojislav Selak, a istog dana Antu Markanovića do smrti su u zatvoru premlatili zločinci Miloš Stanimirović i Stevan Srdić. Tijekom listopada i studenog 1991. okupator u Tovarniku uspostavlja vlast koja se očituje odredbama o policijskom satu, radnoj obvezi i rasističkoj odredbi o obilježavanju Hrvata i njihovih kuća. Ubijanje se nastavilo tijekom listopada i studenog, a sva ubojstva, potvrđuju svjedoci, počinili su pripadnici rezervnog sastava JNA i četnici. Mnogi od njih bili su domaći Srbi mještani Tovarnika. Početkom studenog „Skupština mesne zajednice Tovarnik“ donijela je uredbu o iseljavanju Hrvata.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije