ODLUKA

Ljubuški istupa iz projekta u ŽZH, sami će raditi prostorni plan

sud
Vl foto
29.12.2010.
u 08:07

Na sjednici OV-a vijećnici su donijeli odluku o izdvajanju iz prostornog plana županije te bi, prema najavi načelnika, do kraja 2011. općina trebala imati svoj plan

Iako je bivša Vlada Zapadnohercegovačke županije započela s izradom novih prostornih planova za četiri općine ove županije i samu županiju, od toga, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije neće biti ništa.

Sporost napredovanja

Projektom su obuhvaćene općine Ljubuški, Široki Brijeg, Grude i Posušje, a isti je trebao biti već završen. Međutim, budući da se osim nekoliko studija i digitalnog ortofota nije napravilo ništa više po pitanju izrade prostornog plana, Općina Ljubuški je odlučila istupiti iz ovog projekta, a nije isključeno da će to napraviti i ostale općine, kao i novi sastav Vlade ZHŽ-a. Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić je tako izjavio da je ovo projekt o kojem se priča već godinama te je županijsko Ministarstvo prostornog uređenja taj posao preuzelo na sebe, međutim, zbog sporosti napredovanja izrade istog, Općinsko vijeće je donijelo odluku da istupa iz ovog projekta. “Prostorni plan je uvjet za plansko razvijanje općine, i to je ključni dokument kroz koji ćemo razvijati općinu u kojoj će se kroz sljedećih nekoliko godina događati mnogo toga. Zbog toga smo na sjednici OV-a donijeli odluku o izdvajanju iz prostornog plana županije te se nadam da ćemo do kraja iduće godine imati svoj prostorni plan”, navodi Barbarić. Ističe također da će Općina uskoro raspisati natječaj za izradu ovog prostornog plana. Prostorni plan je od velike vrijednosti za ovu općinu ukoliko uzmemo u obzir da se planira uređenje središnje ulice, gradskoga trga, parkirališta iza Vijećnice, kompleksa Duhanske stanice... “Izgled središnje gradske ulice je davno definiran i tu uistinu ne možemo ništa promijeniti. Međutim, to je projekt vezan uz Duhansku stanicu, tako da tek po rješavanju projekta vezanog uz uređenje kompleksa Duhanske stanice možemo razmišljati o izmještanju prometa iz te ulice”, naglasio je ljubuški načelnik. Dodaje kako očekuje da će se neprivatizirani dio Duhanske stanice uskoro vratiti Općini. Kada je u pitanju uređenje trga iza zgrade Općine, Barbarić je naglasio kako je sad zasad taj projekt završen, ali da se u budućnosti u sklopu istoga planira graditi fontana koja bi dodatno obogatila izgled ovog trga. Uređenje gradskog trga, koji je Ljubušacima ponovno vratio kulturu šetanja i oživio gradske ulice u poslijepodnevnim satima, sa sobom vuče i uređenje parkirališta koje je u neposrednoj blizini.

Plan iz 1988. godine


Sve ovo i još brojni projekti trebali bi biti uvršteni u novi prostorni plan. Barbarić je u više navrata ponovio kako je postojeći prostorni plan Ljubuškog izrađen još 1988. i kao takav je nevažeći budući da su se promijenili društveni i ekonomski odnosi, ali i potrebe ljudi. Spomenimo i to da je u izradu pet prostornih planova bivša Vlada ZHŽ-a planirala utrošiti 538 tisuća KM te se sve trebalo financirati iz županijskoga proračuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?