proslava

Ljudi ne smiju zaboraviti poruke svetog Franje

Franjevci
Stojan Lasić
05.10.2013.
u 12:27

S proslave u Mostaru poslane poruke mira, suživota ljudi, ali i potrebe za milosti u današnjim vremenima

Proslava svetog Franje Asiškog jučer je upriličena u franjevačkom samostanu u Mostaru. Ovaj događaj ponovno je okupio veliki broj osoba iz političkog, vjerskog, javnog života, a prigodnim riječima nazočnima su se obratili predstavnici vjerskih zajednica u BiH.

Ljubav, poniznost, milost

Generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić u svom je govoru poručio kako sv. Franjo naglašava ljubav prema Bogu i bližnjemu, te kako ta ljubav vodi u dimenziju poniznosti. Kao treću poruku sv. Franje Majić je označio milostinju, odnosno imati osjećaja za drugog. Predstavnica Židovske zajednice Erna Cipra je franjevcima čestitala veliki blagdan, te citirala odlomak iz Talmuda, židovske knjige koja govori kako Židovi trebaju živjeti. - Svaki čovjek kada se probudi ujutro treba kazati ja sam svijet i za taj sam svijet odgovoran. Svi mi to trebamo svako jutro pomisliti i biti odgovorni. Mnogi naši franjevci su u prošlim ratovima učinili mnogo za spas Židova, ali se veoma malo zna koliko su dobra učinili - poručila je Cipra. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem efendija Dedović poručio je kako putokaz koji je dao sv. Franjo ima svoj duboki smisao, dok je iguman Danilo Pavlović prenio pozdrave vladike Grigorija koji se nalazi na proslavi Milanskog edikta u Nišu, te poručio kako nas Franjo podsjeća na ono što često zaboravimo, a to je odnos prema drugom čovjeku.

Daje ljubav i mir

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Miljenko Šteko je naglasio kako je sv. Franjo uvijek bio brat koji s ljubavlju daje mir. - Hvala svakome, posebno za sve što ste za nas učinili i što ćete učiniti. Za kraj želim samo ponoviti onu Franjinu rečenicu: Gospodin ti dao mir - rekao je provincijal Šteko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?