NAKNADA ZA BOL

Logoraši traže po 300 KM za svaki dan u zatočeništvu

Logor
10.05.2013.
u 10:05

Vlasti u FBiH 
traže da se riješi pitanje naknada za ratnu odštetu kroz novi zakon

Najava da će prema novom prijedlogu zakona o dopuni Zakona o obligacijskim odnosima biti obustavljena isplata novčanih naknada za nanesene psihičke i fizičke boli u ratu zabrinula je hrvatske i bošnjačke udruge logoraša i ratnih stradalnika.

Logoraši napravili zakon

Reagirali su iz hrvatske Udruge logoraša Domovinskog rata Srednjobosanske županije, čiji predsjednik Anđelko Kvesić tvrdi da držane institucije i dalje obespravljuju populaciju koja je u ratu bila izvrgnuta torturama. Očiti da su vlasti odlučile i na ovaj način uskratiti naša prava koja nama prema svim europskim konvencija o ljudskim pravima pripadaju. On tvrdi kako su udruženja logoraša s pravim stručnjacima napravila zakon kojim će se regulirati prava ratnih logoraša, ali da ga niti jedna izvršna institucija vlasti nije htjela prihvatiti uključujući i Vladu FBiH. Po tom zakonu, čiji je sadržaj ustupljen Večernjaku, svaka žrtva torture ima pravo na kompenzaciju - novčanu naknadu za duševne boli po osnovi narušenog ugleda, časti, slobode i prava osobe uslijed zatočenja ili držanja u logorima. Određen je u fiksni iznos novčane naknade koja bi iznosila po 300 maraka za svaki dan proveden u logorima. Svaka žrtva torture ima pravo na kompenzaciju - novčanu naknadu po osnovi silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, tjelesnog oštećenja psihičkog i fizičkog, koje je posljedica pretrpljene traume uslijed nanesenih fizičkih i duševnih bolova i pretrpljenog straha.

Posebno povjerenstvo

Ovo pravo se priznaje žrtvi torture u opsegu u kojem je mogućnosti dokazati gore navedene osnove, i to raspoloživom medicinskom i drugom dokumentacijom koja potvrđuje nastanak fizičkog ili psihičkog oštećenja i njegovu uzročno-posljedičnu vezu s boravkom i tertmanom u logorima. Predlažu da Parlamentarna skupština BiH dadne suglasnost za osnivanje povjerenstva za utvrđivanje visine kompenzacije za žrtve torture u BiH. Postupak izbora članova povjerenstva provodilo bi povjerenstvo imenovano od VM BiH, a koje čine predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva civilnih poslova, entiteta i Distrikta Brčko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?