ČITATELJI SU IZABRAL

Lukrecija Mamić - Osoba godine 2011. u Bosni i Hercegovini

Lukrecija Mamić (1)
Glas koncila/PIXSELL
02.03.2012.
u 22:02

Lukrecija Mamić, redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita), koja je ubijena u pljačkaškom napadu u Africi proglašena je Osobom godine 2011. u Bosni i Hercegovini

Lukrecija Mamić, redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita), koja je ubijena u pljačkaškom napadu u Africi proglašena je Osobom godine 2011. u Bosni i Hercegovini. Upravo je ona dobila najviše glasova čitatelja Večernjeg lista i ocjenjivačkog suda Večernjeg lista. Sestra Lukrecija Mamić svoje misionarsko djelovanje započela je 1984. godine u Ekvadoru u Južnoj Americi, dok je u Burundi pristigla 2002. godine gdje se najviše posvetila misiji u zdravstvu. Pomagala je neuhranjenima i oboljelima od AIDS-a.

Ostale nagrade

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić uručio je nagradu za kulturni događaj godine Josipu Muselimoviću, prvom čovjeku Matice hrvatske Mostar. - Ovo priznanje dijelim sa svojim suradnicima, rekao je Muselimović i najavio skoro otvaranje Mostarskog proljeća 2012. godine. Ornela Vištica dobila je nagradu za zvijezdu godine, a priznanje joj je uručio Amir Brodović, direktor Argete. U emocionalnom govoru Vištica je rekla kako je posljednju predstavu odigrala upravo u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a pustila je i suzu radosnicu, uz zahvalu svojoj majci na podrši koju joj pruža cijelo vrijeme. Muhamed Bakarević, generalni direktor BHRT-a uručio je Večernjakov pečat dr. Benjaminu Markinu za humanistu godine. “Ovo je veliko priznanje, ali i velika odgovornost koju treba opravdati poručio je dr. Markin. Direktor Večernjeg lista Radovan Klaić uručio je nagradu Večernjakov pečat za znanstvenika godine dr. Damiru Marjanoviću koji je poručio kako znanost danas nije “sport” pojedinaca, nego su dostignuća rezultat timskog rada. Pečat za kategoriju Sportski uspjeh godine uručio je Ivanu Veliću, treneru Širokog WWin hrvatski konzul u Mostaru Velimir Pleša. Dragan Čovič je dr. Vjekoslavu Jeleču uručio nagradu u kategoriji Naše gore list, dok je Ivan Tolj, predstavnik Stirye, uručio je guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću Pečat u kategoriji Gospodarstvo i ekonomija. Pečat za ogađaj godine je dobio Vjekoslav Bevanda, koji je preuzeo Vijeće ministara, a nagradu je uručio Valentin Inzko. - Evo ja sam danas saznao da sam događaj, a ne osoba, a možda sam i neželjeni događaj, rekao je Bevanda kroz smijeh i zaslužio veliki pljesak.

Priznanje i Kurtešu

Član Bundestaga Josip Juratović dodijelio je Predragu Kurtešu Pečat u kategoriji Media Press. - Izuzetna čast je biti ovdje, ponosan sam i hvala na povjerenju, rekao je federalni ministar MUP-a. Bariša Čolak uručio je nagradu u kategoriji Uspjeh godine premijeru RS-a Aleksandru Džombiću, dok je za diplomata godine proglašen veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon, a nagradu je uručio direktor UniCredit banke u BiH Berislav Kutle. - Nećemo stati dok ova zemlja ne bude dio EU-a i NATO-a, rekao je Moon. Međureligijski dijalog i tolerancija je kategorija u kojoj je Pečat ponio Vladika Grigorije, dok mu je nagradu uručio nadbiskup Alessandro D’Erricco. - Moja osnovna dužnost je širenje dijaloga i mira. Ne činim ništa više nego što čine drugi ljudi. Volim ovaj grad, poručio je vladika Grigorije. Goran Ogurlić proglasio je dobitnika priznanja za Društveni dijalog, a to je Šaćir Filandra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?