Prava istina

Lutrov: Razotkrio sam svećenika Tomušića zbog novca

\'03.05.2011,Novi Sad,Srbija,Sugovornik i svjedok optuzenog svecenika za pedofiliju i bludne radnje,novinarka Suzana Lepan i Ilija Lutrov Photo: Davor Javorovic/PIXSELL\'
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
05.05.2011.
u 12:00

Novosađanin koji je lansirao nepoćudne snimke župnika Marka Tomušića, govori o odnosu s njim i njegovim seksualnim sklonostima.

Plašim se Boga zbog toga što sam učinio. Znam da nisam nešto pogriješio, nisam lagao, ali nije bilo lijepo od mene. Učinio sam to samo zbog novca. I strah me da mi taj novac ne prisjedne – priznao nam je otvoreno 34-godišnji Ilija Lutrov.

Muškarac iz Novog Sada zatresao je hrvatsku javnost kada je proteklih tjedana načinio i potom Jutarnjem listu za tisuću eura prodao uznemirujuće snimke svećenika Marka Tomušića iz slavonskog mjesta Berak kako se “zabavlja” sa seksualnim pomagalima. Isti posao ponudio je prije nekoliko dana i našem listu. Cijena je bila ista, tisuću eura. Za taj je iznos pristao i otkriti svoj identitet te “otvoriti dušu”.

– Lagao sam vam jedino kada sam rekao da su mi druge novine dale 2000 eura, nemojte se ljutiti. Ali isplati se, ispala je top priča. Vama dajem druge snimke, nisu iste – govori nam opušteno, gotovo prijateljski.

Raskalašena druženja
S Lutrovom smo se našli u parku u samom središtu Novoga Sada. Uručio nam je četiri videoisječka s ukupno sat vremena snimke velečasnog Tomušića. Svećenik je potpuno razodjeven, na sebi ima jedino crne tange. Pijucka i puši. Okreće se prema kameri i pokazuje golu stražnjicu. Počinje se samozadovoljavati, a pri tome si pomaže i umjetnim penisom. Snimka je oku slučajnog promatrača prilično odbojna pa stoga ni njezin cijeli sadržaj nije za objavu. U uredu je, na zidu su slike pejzaža.

– Tomušića poznajem gotovo petnaest godina. Upoznao sam ga kod moga rođaka u Osijeku na zabavi gdje su se okupljali muškarci. Bila su to raskalašena druženja, odlazio je u sobu tko je s kim htio. Nisam želio tome svjedočiti, ali morao sam zbog rođaka. Marko je dolazio rijetko i nije sudjelovao u njihovim akcijama. Izbjegavao je takvo društvo da se ne bi doznalo za njegove sklonosti – priča.

Tvrdi kako je velečasni jedne noći, kada je prespavao u njegovoj sobi u rođakovoj kući, pokušao s njim ostvariti seksualni kontakt, ali je ovaj to odbio.

– Nismo imali nikakve nesuglasice prije, nismo ni neki posebni prijatelji, znanci smo. Dolazio je kod nas u Bač, blagoslovio nam je obiteljsku kuću. Dobar je on čovjek, ali ima perverzne sklonosti – ocjenjuje.

Dok razgovara s nama, lice mu je ozbiljno, gotovo je nepomičan, samo tu i tamo pripali cigaretu. Trudi se uvjeriti nas da govori istinu i da možemo imati povjerenja u njega. Bez imalo oklijevanja potpisao je i izjavu kojom, pod materijalnom odgovornošću, potvrđuje da su snimka i njegove izjave autentični. Pristao je i snositi posljedice ako se pokaže da ti navodi nisu istiniti.

Župnik iz Berka u travnju mu je, nastavlja, poslao SMS da se priključi na Skype. Nadimak mu je, uputio ga je, “fetish man”. Bila je prošla ponoć.

Počeo se čudno pomicati
– Razgovarali smo sasvim normalno i u jednom se trenutku počeo čudno pomicati. Bio je u kućnom ogrtaču, a onda se skinuo. Nisam znao što mu reći, nisam ga ni gledao. Kazao je da se uzbudio i počeo se zadovoljavati. On mene nije vidio jer nisam još bio instalirao kameru – navodi naš sugovornik, dodajući da je sve trajalo oko pola sata.

Prekinuti tu bolesnu igru Lutrov je mogao jednim klikom miša, no ipak to nije učinio.

– Posudio mi je 70 eura za stanarinu, mislio sam si, istrpjet ću to da ne budem nečovjek. Već mi je jednom posuđivao novac, vratio sam mu. Znam da je pun novca, a ja ne znam previše ljudi u Novom Sadu, tu sam tek pola godine. Otac mi baš i ne pomaže financijski – ističe.

Tomušiću je prijatelj, kaže, tek bio instalirao Skype pa se nije najbolje snalazio. I sam se, tvrdi Lutrov, slabo razumije u računala, ali se na svećenikov nagovor ipak potrudio instalirati kameru, a potom i otići korak dalje – “skinuti” program za snimanje kako bi svećenikove seksualne maštarije ovjekovječio. Ton je isključio, objašnjava nam, kako se ne bi čuo njegov glas.

– Zgadilo mi se to što je navaljivao da instaliram kameru i sve to što je radio. Odlučio sam ga snimiti. Naravno, radi novca. Sam je govorio da je javna osoba i da se mora zaštititi pa zašto to onda ne bih iskoristio – otvoren je. Čuli su se kratko sutradan, a “Big Brother” je počeo dan kasnije. Kamera je bila spremna kada se javio. Lutrov je prvo napravio tridesetak fotografija, a četvrtu večer njihova druženja na Skypeu izrodile su se kompromitirajuće snimke. Glavni akter snimke ništa nije slutio.

– Kazao mi je da su mu se trebala pridružiti još dva momka, namjeravao sam i to snimiti, no odustali su. Stavio sam ga na snimanje i gledao TV. Samo sam povremeno kontaktirao s njim kada me pitao sviđa mi li se što radi. Vjerujte mi, nije mi bilo smiješno, nego žalosno. Ali sam ga išao “navući” – opisuje.

Bio je opušten
Mladić ga je pitao i je li imao ikakve seksualne kontakte s dečkima iz škole te ima li homoseksualaca na vjeronauku.

– Odgovorio mi je da ima, da im se to vidi u pogledu. Rekao je da ne bi nikada ništa pokušao s dečkima tamo – tvrdi.

Svih ovih godina poznanstva nisu se prečesto viđali, a posljednji je susret bio prije dvije ili tri godine. Zanimalo nas je stoga odakle velečasnom toliko povjerenje prema novosadskom prijatelju da se tako slobodno ponaša i sam sebe dovodi u opasnost.

– Mislim da sam mu se sviđao. Bio je totalno opušten. Potpuno mi je vjerovao i žao mi je što sam ga iznevjerio, ali eto, to mi je bio jedini način da zaradim – kaže.

Prije nego što je okrenuo broj Jutarnjeg lista, prošla su tri ili četiri dana. Nije, kaže, ni spavao ni jeo. Dugo je razmišljao.

– Snimke sam dao objaviti isključivo radi novca, iskreno da vam kažem. Djevojka mi boluje od tumora, trebaju nam sada najbolji liječnici. U to vrijeme čekali smo rezultate njezinih pretraga, bilo mi je hitno – tvrdi Lutrov.

Majka mu je umrla, brat je prodao stan, ostao je, priča nam, doslovno bez ičega. Završio je školu koju nije želio, za automehaničara. Radio je nešto malo s automobilima, ali “sve je to ništa”. Nezaposlen je, ali ionako, priznaje, više zaradi sa strane.

Žustro pak komentira navode velečasnog Tomušića o anonimnom prijetećem SMS-u koji mu je navodno stigao sa srbijanske mobilne mreže i kojim se traži 3000 eura kako se inkriminirajući materijal ne bi objavio.

– Pa nisam glup, to je ucjena, za to se ide u zatvor! Djevojka bi me ubila kada bih to napravio! Kako bih, prije svega, otišao po novac? Da sam ga htio ucjenjivati, jednostavno bih mu rekao da plati i neću objaviti. Uostalom, ako dam snimke novinarima, zaštićen sam, ne idem iza rešetaka – raščlanjuje on.

Ne boji se osvete
Nakon objave prvog teksta u javnosti, velečasni je, kazuje nam, nazvao njegova oca, a ovaj potom svoga sina.

– Otac me napao, rekao sam mu da to nije moj broj, no slagao sam da nisam dao snimke medijima. Vjerojatno će me se odreći preko novina kada vidi ovaj intervju – sliježe ramenima. Poslao je potom poruku župniku u Berak s pitanjem zašto nije nazvao njega izravno. Odgovora, kaže, nije bilo.

Govori nam da će zbog prašine koja se digla morati promijeniti adresu stanovanja. Svećenik zna njegov kućni broj telefona pa tako može otkriti i adresu.

– Marko ima novca, ne vjerujem da bi mi se osvećivao, ali ako izgubi posao i sve za što je radio cijeli život, nikad se ne zna. Plašim se više za djevojku, nego za sebe – razmišlja naglas.

Odakle mu onda, pitamo, hrabrost da imenom i prezimenom javno progovori o svemu.

– Ne znam, radio sam svašta u životu. Zbog novca valjda – govori dok pripaljuje cigaretu.

Je li ipak požalio zbog lansiranja cijele priče u javnost?

– Jest, žao mi je, ali nisam imao drugog izbora. Obitelj mi stalno obećava financijski pomoći, oni su dobrostojeći, ali ja ne mogu dobiti ništa. Marko je kao čovjek dobar, ali je nemoralan, kao svećenik ne bi smio raditi takve stvari – kaže Lutrov, koji je i sam katolik.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?