zbog marša na drinu

Majke Srebrenice pisale Vuku Jeremiću, ali i njegovoj majci

'REFILE - UPDATING SECOND SENTENCE   The president of the United Nations General Assembly, Vuk Jeremic of Serbia, speaks during an interview at the United Nations Headquarters in New York, October 19,
Reuters/PIXSELL
25.01.2013.
u 13:28

Vaš sin prije nekoliko dana igrao sa smrću naše djece, navodi se u pismu Jeremićevoj majci

Izvođenje srpske ratne pjesme "Marš na Drinu" u zgradi UN-a, koje je povodom pravoslavne Nove godine organizirao predsjednik Generalne skupštine UN-a, srbijanski diplomat Vuk Jeremić, izazvalo je burne reakcije dijela javnosti kojima još uvijek nema kraja. Tako je udruga Majke enklave Srebrenica i Žepa uputila otvorena pisma Jeremiću, ali i njegovoj majci Seni, u kojima se spominje Jeremićevo muslimansko podrijetlo.

"Mi, majke, supruge, kćerke i sestre 10.000 žrtava genocida u Srebrenici, koje su srpski krvoloci mučki pobili upravo uz zvuke 'Marša na Drinu', ogorčeni smo da vi, gospodine Vuče, kao sin majke Sene i unuk Sadete i Šerifa, u sjedištu najveće svjetske organizacije propagirate srpski fašizam tako što dovodite zbor i orkestar koji izvodi srpsku koračnicu uz koju se, još od Prvog svjetskog rata, prolijeva muslimanska krv s ove strane Drine. Kompleks koji vi imate zato što ste porijeklom Musliman, i zbog kojeg želite biti veći Srbin od patrijarha, nemojte liječiti preko naših mrtvih koje su vaši sunarodnjaci Srbi pobili samo za to što su bili Muslimani", navodi se u pismu koje je objavila agencija Anadolija.

Udruga je odvojeno pismo poslala Seni Jeremić.

"Poštovana gospođo, trebate znati da se vaš sin prije nekoliko dana igrao sa smrću naše djece. Kamo sreće da su se igrali kao ostala djeca u svijetu, no to nisu ni mogli, jer tisuće naše djece je mrtvo, a vaš sin se poigrao s njihovom smrću", navodi se u pismu.

"Marš na Drinu" je ratna pjesma koja potječe iz vremena Prvog svjetskog rata. Dio kritičara podsjeća da je ta pjesma korištena pri činjenju ratnih zločina nad Muslimanima, primjerice prilikom genocida u Srebrenici 1995. godine. Jeremić se branio od kritika tvrdeći kako ta pjesma zauzima središnje mjesto u sjećanju srpskog naroda na obranu od agresora u Prvom svjetskom ratu, a tvrdnje kritičara nazvao je skandaloznima i tendencioznima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije