Finale

Makabi osvojio trofej ABA lige već u prvoj četvrtini

CEDEVITA (1)
Foto: PIXSELL
1/5
30.04.2012.
u 20:10

Makabi je pobjednik ABA lige. Izraelci su u finalu u Tel Avivu pobijedili Cedevitu sa 87:77

Cedevita nije uspjela napraviti čudo u Tel Avivu. Štoviše, bila je neravnopravan suparnik Makabiju u finalu regionalne ABA lige. Pred 10.500 tisuća navijača u žutom, u fantastičnoj scenografiji, domaćin je pobijedio ukočene Zagrepčane sa 87:77 što je još i vrlo snošljiv poraz s obzirom na stvarni odnos snaga na parketu.

Pobjednik lige bio je odlučen već nakon prve četvrtine (27:11) u kojoj su cedevitaši napravili samo tri prekršaja što govori i o razini njihove mentalne (ne)spremnosti za ovakav dvoboj. Moglo se to naslutiti i o beskrvnom zagrijavanju uoči dvoboja protiv velikog favorita. Gostujuća momčad nije izgledala kao družina koja namjerava skupo prodati svoju kožu. O vjeri u moguću pobjedu da i ne govorimo.

- Dan prije finala cijelo vrijeme smo naglašavali koliko je bitno otvaranje, da ne dozvolimo da se razigraju. Nažalost, mi smo završili prvu četvrtinu sa 27 primljenih koševa, bez da smo ušli u bonus što je nedopustivo za jednu finalnu utakmicu. Osim toga, u prvom smo poluvremenu šutirali za dvicu 1-18, a od toga barem 10 šuteva bili su ziceri. Ipak, držim da je ključ bio u nedostatku svježine zbog čega su moji igrači ostali bez koncentracije - kazao je Cedevitinin trener Dražen Anzulović.

Kod crvenih iz Zagreba griješili su i oni najiskusniji, pa je razumljivo što se najmlađi nositelj igre (centar Bilan) nije snašao u otvaranju predstave na ovakvoj pozornici. Zbog početnog zaostatka, posljednje tri četvrtine bile su puko odrađivanje posla. Makabi je i u nižoj brzini uspijevao sačuvati kapitalnu prednost što mu i nije bio problem protiv suparnika čije su petice ubacile svega četiri koša (Bilan 2, Bagarić 2 koša).

Da sve ne izgleda posve katastrofično potrudio se Chris Warren. On je bio jedini "vruć", imao je šutersku večer pa je nakon njegove šeste uzastopne trice i 16 koševa u trećoj četvrtini Cedevita u 29. minuti došla na "minus 13" (60:47). No, to je bilo sve. U takvim trenucima domaćini bi ubacili u brzinu više, pa je već u 33. minuti bilo je "minus 21".

Jedan od onih koji nije igrao dobro kao protiv Partizana u polufinalu bio je Marko Car kojeg smo pitali je li samozadovoljstvo zbog toliko željene pobjede nad crno-bijelima također utjecalo na slabiji početak susreta?

- To morate pitati petorku koja je u tom trenutku bila na terenu, ja o tome ne mogu pričati. Domaćini su krenuli agresivno, kako oni obično rade, a mi se u tome nismo snašli. Navijačka atmosfera nije bila presudna, jer mi smo ovdje već igrali. ne vidim da bi nas to trebalo toliko fascinirati - rekao je Car.

- Razočaran sam kako smo igrali u prvoj četvrtini. Trebali smo biti agresivniji, malo čvršći i malo pametniji - dodao je Vedran Vukušić.

Makabijevi navijači "Fanaticsi", "Ultrasi", "Yellow Army", a s njima i cijela dvorana, nisu posustajali tijekom cijele utakmice. Pjevali su, skandirali, slavili svaku dobru akciju svih 40 minuta. Činili su to i Cedevitini "Fakini" i njihov prateći zbor, no tih 200-tinjak pobornika gostiju u takvom mnoštvu nije se moglo čuti. 

Cijela ova predstava bila je gruba dobrodošlica Cedeviti u Euroligu i pokazatelj upravi koliko je puno posla pred njima da ovaj klub ne bude vreća na nabijanje u najjačem europskom društvu.

Koševe za Zagrepčane postigli su Warren 24, Vukušić 14, Owens 13, Draper 8, Baždarić 8, Petrović 4, Bagarić 2, Bilan 2.

Za najboljeg igrača finala izabran je Keith Langford, najbolji strijelac kod prvaka (21 koš).

Tijek utakmice

Posljednja četvrtina:

9' Gledatelji u dvorani pjevaju i slave naslov

7' Cedevita je ponovo s dvije trice smanjila prednost - 80:66

5' Makabi uvjerljivo ide po naslov - 78:58

3' Domaćin vodi 73:54

1' Makabi zabio u prvom napadu - 66:47

Izraelska momčad nakon treća četvrtine vodi 64:47

9' S dvije Warrenove trice Cedevita smanjila prednost Makabija 60:47

7' Warren zabio oba slobodna bacanja - 57:41

6' Warren ubacio još jednu tricu (4 od 4) - 52:37

5' Owens ubacio oba slobodna bacanja - 48:32

2' Makabi održava prednost - 41:25

Makabi na poluvremenu vodi protiv Cedevite 39:23.

Druga četvrtina završila 12:12

9' Owens je ubacio jedno slobodno bacanje i smanjio prednost domaće momčadi - 39:23

8' Trica Warrena - 37:22

6' Cedevita se vratila zonskoj obrani - 33:19

5' Makabi vodi protiv Cedevite 31:16

5' Dugo nije bilo koša, Cedevita igra dobro u obrani

3' Draper zabio oba slobodna bacanja - 29:16

1' Cedevita ponovo izgubila loptu, šesti put na utakmici

Nakon prve četvrtine Makabi vodi 27:11

10' Nekoliko promašaj s obje strane

7' Makabi dominira u skoku (11-5), koji vodi 23:11

5' Baždarić zabio tricu i smanjio prednost Izraelaca 15:8

4' Makabi vodi 15:5

4' Anzulović  je pozvao minutu odmora.

3' Nakon tri minute igre Makabi protiv Cedevite vodi 9:2. Izraelci su ubacili u prva četiri napada.

Ovo je peti finale u kojem je sudjelovala hrvatska momčad. Dvjestotinjak navijača bodri hrvatsku momčad.

Cedeviti je ovo prvo finale regionalne lige. Maccabi je 2003., kada je posljednji put igrao "jadransku ligu", u finalu poražen od Zadra.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?