HNŽ

Mala i srednja poduzeća i dalje ostaju bez poticaja

novac
Arhiva VL
29.07.2010.
u 08:03

Poticaju su trebali iznositi 2 posto od iznosa proračuna, ali je taj dio zakona promijenjen u Skupštini

Skupština HNŽ-a usvojila je Zakon o poticajima malom i srednjem poduzetništvu u županiji koji će stupiti na snagu od iduće godine. Iako je županijsko Ministarstvo gospodarstva predlagalo da se iz proračuna izdvaja 2 posto sredstava za ovu namjenu, zastupnici u Skupštini su promijenili tekst zakona, pa će tako poticaji malom i srednjem poduzetništvu iznositi do dva posto. Posljednjih nekoliko godina su izdvajani mizerni odnosi u ovu svrhu, a neki proračuni su bili usvojeni i bez ove stavke. Promjenama koje je zakon doživio u Skupštini HNŽ-a, može se očekivati da će situacija biti ista kao i svih ovih godina.

Zanemarivi iznosi

- Županija godišnje naplati oko 150 milijuna maraka sredstava iz kojih se trebao odvajati novac za poticaje malim i srednjim poduzećima. Znači, prema predloženom zakonu, ovi poticaji su trebali iznositi oko 3 milijuna maraka, što bi bilo dovoljno prema našem mišljenju. Ipak, stranke na vlasti su promijenile tekst zakona i sada možemo očekivati da će situacija biti isti kao i prethodnih godina. To znači da će ova proračunska stavka iznositi vjerojatno 0 maraka ili maksimalno 150.000 maraka - rekao nam je Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HN županije. Mnogi su mišljenja da je ovaj zakon usvojen samo da bi se prikrila prava istina te da neće biti primjenjivan.

Političko pitanje

Ministar gospodarstva HNŽ-a Esad Humo trenutačno je na godišnjem odmoru, ali je njegovo izlaganje na Skupštini HNŽ-a prije nekoliko dana bilo iznimno zanimljivo. Humo je, naime, optužio ostale stranke u vlasti da već godinama blokiraju donošenje ovoga zakona jer resorno ministarstvo vodi kadar Stranke za BiH te da se promjenama zakona pokušava srušiti provedba istog isključivo iz političkih razloga. - Dok vi to radite, zbog toga pati stotine poduzetnika koji dolaze iz vaših stranaka - poručio je tada ministar Humo članovima Vlade i Skupštine HNŽ-a. I dok političari vode igre koje su samo njima razumljive, mali i srednji poduzetnici i dalje ne mogu očekivati pomoć županijske razine vlasti.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:41 30.07.2010.

Prije 5 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?