4 MILIJUNA MARAKA

Martinović: Sredstva za bolnice ostaju u proračunu HNŽ-a

martinović
Stojan Lasić
04.08.2013.
u 10:31

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a, kojim predsjeda Tomislav Martinović, otvoreno se usprotivio prijedlogu da se bolnicama u HNŽ-u, osobito SKB-u Mostar, ukidaju sredstva iz proračuna spomenute županije

U prijedlogu rebalansa koji je nedavno usvojila Vlada HNŽ-a predviđeno je ukidanje stavke od 4 milijuna maraka koja su trebala biti uplaćena bolnicama u ovoj županiji. Ipak, izgleda kako do toga neće doći. Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Tomislav Martinović rekao nam je kako ovaj prijedlog neće dobiti potrebnu potporu u županijskoj Skupštini ako ne doživi značajne promjene.

Kritike na rebalans

- U rebalansu ima nekih stvari koje nisu odrađene kako treba. Prvenstveno dio koji se odnosi na ukidanje sredstava za bolnice. Mislim da ćemo mi to u Skupštini i te kako korigirati jer je naše opredjeljenje bilo od prvih dana da se tim institucijama da odgovarajuća prednost. Mi nećemo pristati na to da tranše za bolnice budu ukinute. Štoviše, mi mislimo da trebaju biti povećane. To je naš definitivni stav - rekao nam je Martinović. Inače, iduća sjednica Skupštine HNŽ-a trebala bi se održati u zadnjem tjednu kolovoza. Na njoj će se razgovarati o prijedlogu rebalansa proračuna. - Mi smo već obavili razgovor u klubu. Mi moramo omogućiti da SKB Mostar dobije još više sredstava. Na predzadnjoj sjednici Doma naroda preuzeta su osnivačka prava SKB-a Mostar od Federacije. Ta bolnica ima konačno puni pravni okvir za funkcioniranje, nećemo je sada financijski uništavati - poručio je odlučno Martinović. Tako će Vlada morati naći uštede na drugim mjestima. Kroz rebalans su ukinuta određena sredstva za kupovinu novih automobila pojedinim ministarstvima, ali sada će Ministarstvo financija HNŽ-a morati naći način da pronađe 4 milijuna maraka na drugim stavkama, a ne u zdravstvu.

Punjenje proračuna

Naš sugovornik je poručio kako je HDZ-a BiH kao stranka, te njegovi zastupnici u Skupštini HNŽ-a, bio protiv smanjenja plaća proračunskim korisnicima, te kako su i dalje ostali pri tome stavu. - Već smo usvojili set zakona na temelju kojih bi trebali popraviti prihodovnu stranu proračuna HNŽ-a. Postoji još nekoliko zakona koje bi trebali usvojiti kako bi donijeli nova sredstva županijskom proračunu. Nadamo se kako će to biti dovoljno da bi županija mogla podmiriti sve svoje obveze. U svakom slučaju, na zdravstvu se više ne može štedjeti - zaključio je Tomislav Martinović. Sigurno je kako će se za 15-ak dana na Skupštini HNŽ-a voditi žestoka rasprava po pitanju rebalansa županijskog proračuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?