TELEVIZIJA

Medijski mrak u BiH sve bliži, nema digitalizacije

televizija
VL FOTO
28.12.2011.
u 09:36

Digitalizaciju u BiH usporavaju i financijski interesi utjecajnih skupina

Planirani rokovi za provedbu digitalizacije u BiH službeno će biti probijeni zadnjeg dana ove godine. Do

toga dana je, prema državnoj strategiji, trebala prestati s radom analogna radiodifuzija u BiH. Do zaživljavanja digitalnog emitiranja tako će proći još neko vrijeme, a krajnje je upitno i hoće li BiH ispoštovati odredbe sporazuma GE-06 koje predviđaju potpuno gašenje analogne televizije 17. lipnja 2015. godine. Značajno kašnjenje u ovom procesu u odnosu na ostale zemlje regije, u Vijeću ministara opravdavaju time što je riječ o složenom financijskom i tehničko-tehnološkom projektu, za koji je preduvjet uspostava Korporacije javnih rtv servisa u BiH. -Strategiju prelaska sa analognog na digitalno emitiranje u BiH usvojilo je Vijeće ministara polovinom 2009. godine, te je istom definiran krajnji rok za potpuno gašenje analognog signala u BiH. Iz navedenog jasno je da ovakav rok (od usvajanja Strategije do potpunog gašenja analogije), a imajući u vidu uvjete kakvi vladaju u javnom emitiranju u BiH je preambiciozno postavljen, te u tako kratkom vremenskom periodu nije bilo, niti realno očekivati potpuno gašenje analognog signala na cijelom području BiH, navodi se u službenom očitovanju Vijeća ministara na upite državnih zastupnika o procesu digitalizacije.

Opravdavajući kašnjenje u prelasku s analognog na digitalno emitiranje, iz Vijeća ministara napominju kako i neke članice EU, kojima je rok za digitalizaciju kraj 2012. godine, taj proces neće okončati prije 2014. godine. Kako to kod nas obično biva, kada se određeni procesi uspore ili blokiraju krene su u izradu novih akcijskih planova i strategija, pa je tako i novo stručno povjerenstvo na razini BiH krenulo s izradom akcijskog plana za provedbu državne strategije, te utvrđivanje novih rokova za digitalizaciju. Ono što Vijeće ministara ne spominje je da digitalizaciju u BiH usporavaju i poslovni i financijski interesi utjecajnih skupina u zemlji. Zbog administrativnih zavrzlama, iza kojih stoje poslovni interesi pojedinaca bliskih aktualnoj vlasti u Federaciji BiH, mjesecima je bio blokiran projekt mikrovalnih veza javnih RTV servisa u BiH, kao jedan od ključnih koraka u procesu digitalizacije. Ukoliko BiH kao potpisnica ne ispoštuje obveze iz sporazuma GE-06, naći ćemo se u vrlo nepovljnoj situaciji. Sva razmjena programa sa susjednim zemljama i ostatkom Europe će biti dovedena u pitanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?