Trijumf na izborima

Merkel nema apsolutnu većinu, čeka li Njemačku velika koalicija?

Angela Merkel (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
23.09.2013.
u 08:52

Prema službenim rezultatima koalicija CDU/CSU osvojila je 311 zastupnika, SPD-a je dobio 192 zastupnika, Ljevica je dobila 64 zastupnika, a Zeleni 63 zastupnika u parlamentu koji broji 630 mjesta.

Demokršćanska koalicija Angele Merkel pobijedila je na jučerašnjim njemačkim parlamentarnim izborima, ali ipak nije osvojila apsolutnu većinu zastupnika u parlamentu, iako su neke izlazne ankete pokazivale da će moći sama sastaviti vladu bez traženja novih koalicijskih partnera, piše BBC.

No, prema službenim rezultatima njezina koalicija CDU/CSU osvojila je 41,5 posto glasova ili 311 zastupnika, socijaldemokrati iz SPD-a dobili su 25,7 posto ili 192 zastupnika, Ljevica je dobila 8,6 posto ili 64 zastupnika, a Zeleni 8,4 posto ili 63 zastupnika u parlamentu koji broji 630 mjesta, piše Bild. Merkeličinoj koaliciji je nedostajalo samo pet zastupnika kako bi imala apsolutnu većinu u parlamentu, a sada će ipak morati tražiti partnere među ostalim strankama.

Liberali prvi puta od 2. svjetskog rata nisu prešli prag

Merkel je prije izbora očekivala da će koaliciju raditi sa liberalima iz FDP-a, no oni su osvojili samo 4,8 posto glasova i nisu prešli izborni prag te neće imati niti jednog zastupnika. Ovo je prvi puta nakon 2. svjetskog rata da liberali nisu ušli u nacionalni parlament te su time zakomplicirali situaciju Angeli Merkel u sastavljanju Vlade.

Merkel je jasno kazala kako je spremna raditi sa SPD-om u velikoj koaliciji, kao što je to bilo i u njezinom prvom mandatu na čelu najjače europske ekonomije od 2005. do 2009. godine. NO, SPD baš i nije oduševljen takvom idejom, a njegov vođa Peer Steinbrueck, koji je bio ministar financija u prošloj velikoj koaliciji, je kazao da neće biti ponovno u takvoj vladi. Očekuje se da će sada uslijediti tjedni teških pregovora.

"Još je rano reći što ćemo napraviti"

- Loptica je na strani terena Angele Merkel. Ona si mora osigurati većinu - kazao je Steinbrueck nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa, a prije nego što su se znali službeni rezultati. BBC piše kako analitičari smatraju da će SPD na kraju ipak pristati na koaliciju sa koalicijom CDU-a i CSU-a Angele Merkel.

Angela Merkel sinoć je kazala da su ostvarili "super rezultat". - Večeras možemo slaviti jer smo napravili nešto fantastično - rekla je Merkel, no i dodala da je u vezi sastavljanja vladajuće koalicije još "rano reći što ćemo točno napraviti".

>>Merkel ostaje najmoćnija žena Europe - sama će sastaviti Vladu!?

>>Analiziramo što će donijeti najvažniji europski izbori

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?