Farmacija

Milijuni izdanih recepata u BiH, tablete se kupuju kao bombone

homeopatija
Arhiva Večernjeg lista
07.05.2010.
u 09:51

Ne postoje neškodljivi lijekovi, samo prihvatljivo štetni lijekovi kod kojih je korist veća od štete, tvrde liječnici

Svake godine broj izdanih lijekova u BiH se povećava, što prema mišljenju stručnjaka govori da mnogi građani lijekove uzimaju ne razmišljajući ni o njihovim pozitivnim učincima ni o lošim. Među lijekovima za kojima ljudi olako posežu prednjače lijekovi za srčana oboljenja, krvni tlak, aritmiju, antidepresivi, lijekovi za smirenje, te lijekovi koje koriste dijabetičari, prenose mediji. Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, samo u prvih deset mjeseci prošle godine liječnici su prepisali ukupno 4,201.778 recepata, a mjesečni broj recepata po liječniku bio je 397. Ove godine stanje je još alarmantnije, za dosadašnja četiri mjeseca broj izdanih recepata je alarmantan, upozoravaju liječnici.

Nikolina Dušanić, glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, kazala je za medije da je bez obzira na neželjene posljedice uzimanja i konzumiranja lijekova u cijeloj BiH, ali i svijetu, prisutan trend povećanja potrošnje lijekova. - Na povećano konzumiranje lijekova utječe prvenstveno starenje stanovništva, a zatim agresivna kampanja farmaceutske industrije, napomenula je. Prema podacima Agencije za lijekove BiH, građani sami najčešće kupuju lijekove za umanjenje bola, analgetike, kao što su aspirin, paracetamol i kafetin. Liječnici upozoravaju da i prilikom uzimanja ovakvih lijekova, za koje nije potreban recept, treba znati da ne postoje neškodljivi lijekovi, nego samo prihvatljivo štetni lijekovi kod kojih je korist veća od štete.

- U slobodnoj prodaji je velika količina lijekova koji se prodaju bez recepta, ali bi bilo poželjno da se i prije upotrebe pacijenti savjetuju s liječnicima, smatra Dragana Babić-Đukić, voditeljica Odjela za praćenje neželjenog djelovanja lijekova u Agenciji za lijekove BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?