Nagodba

Milijunske odštete čekaju FBiH zbog nelegalnih smjena

vlada
VL FOTO
21.09.2011.
u 12:20

Uz nedostatak novca najveći problem FBiH bit će presude zbog nasilnih smjena nepodobnih kadrova u institucijama

Popuštanjem oko slučaja Mensuda Bašića, kojega su 12. srpnja ove godine nelegalne platformaške vlasti nelegalnom odlukom smijenile s mjesta glavnog direktora BH Pošte, potvrda je da će vlast zatrpati stotine zahtjeva i vrlo izvjesnih presuda s milijunskim odštetama zbog odmazdi i nelegalnih čistki. Naime, nakon smjene i sudske tužbe Vlada je Bašiću dala savjetnički mandat kako bi odustao od brojnih zahtjeva koje usključuju financijsku nadoknadu do isplate troškova za ostvarene duševne boli.

Slično se već događa s oko 300 osoba koje su smijenjene s mjesta u federalnim institucijama, agencijama i javnim poduzećima a kojima uopće nije istekao mandat. Sve ovo vlasti, čiju je legalnost osporilo Središnje izborno povjerenstvo i Sud BiH, su donijele uredbu o vršenju ovlasti koja je navodno na snazi od 9. lipnja ove godine čime je poništeno pravno djelovanje zakona i zasigurno, ponižena i podcijenjena mjerodavnost Parlamenta u donošenju propisa najjače pravne snage.

Naime, budući da postoji zakon, uredba ne predstavlja uopće obvezujući akt za bilo koga. Umjesto povlačenja smiješne uredbe, ugrađivanjem odredbi o vršenju ovlasti organa Federacije BiH u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog vlasništva, dvojac iz SDP-a Nermin Nikšić i Enver Bijedić nastavlja najgrublje rušiti pravni poredak u ovomu entitetu. Tako se unose odredbe uredbe u statute javnih poduzeća, čime se derogira najvažniji opći akt tih poduzeća, a prethodno se nevrijednom uredbom pogazilo Zakon o javnim poduzećima, Zakon o gospodarskim društvima i opće poznato Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH.

Zbog toga je za očekivati da će Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nastaviti s aktivnošću, te mjerodavno okončati “život” jednostranom i nakaradnom pravnom aktu. Autori i donositelji Uredbe o vršenju ovlasti, iako je ona isključivo predmet želja i zakonskih frustracija, zaobilaze pobrojane odredbe, primjerice kada su u pitanju primopredaje dužnosti u upravama i nadzornim odborima, privremena imenovanja osoba bez uvjeta za članstvo u tim tijelima.

Od više od 300 smijenjenih dužnosnika desetine su podnijeli tužbe. Slijedi naplata od poreznih obveznika FBiH zbog gluposti ‘njihove’ vlasti.

Ključne riječi

Komentara 1

TT
ttolic
12:37 21.09.2011.

Je li moguće da svaka promjena vlasti u BiH ne donosi apsolutno nikakav napredak. Svaka vlast je sama sebi cilj. Samo zadovoljava svoje potrebe. Pravi li Lagumdžija iste gluposti kao i 2000. godine?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?