Parlament BiH

Miloradu Dodiku htjeli zaprijetiti zatvorom od 3 godine

parlament
VL FOTO
09.09.2011.
u 10:47

Ovakav prijedlog naišao je na vrlo negativne reakcije zastupnika iz Republike Srpske

Zahtjev zastupnika Azre Hadžiahmetović i Beriza Belkića za razmatranje Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti po skraćenom postupku, izazvao je polemike u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Budući istupi

Iako predlagači to nisu izravno naveli, očito je da je ovaj prijedlog iniciran željom da se zakonski onemoguće budući istupi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih političara iz ovog entiteta koji osporavaju genocid u Srebrenici. Prema predloženom zakonu, oni koji budu negirali, minimizirali, opravdavali ili odobravali holokaust, zločin genocida i zločina protiv čovječnosti, suočit će se sa zatvorskom kaznom u trajanju od osam dana do tri godine i s novčanom kaznom u iznosu između 1.000 i 10.000 konvertibilnih maraka. Višestruki počinitelji ovakvih djela mogli bi dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci do tri godine i novčanu od 5.000 do 10.000 KM. Ovakav prijedlog naišao je na vrlo negativne reakcije zastupnika iz RS-a. Čelnik SDS-a Mladen Bosić apelirao je na predlagače da povuku ovaj zakon i kako je kazao, ostave ga za neka vremena kada se o tome bude mogao napraviti dogovor i sporazum. Zastupnik SNSD-a i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Milorad Živković podsjetio je kolege da je i u prošlom sazivu Parlamenta predlagan sličan zakon, ali da nije dobio podršku, jer nije postojalo raspoloženje zastupnika iz RS-a za to.

Nikakve šanse

Kako se moglo i očekivati, prijedlog za razmatranje ovog zakona po skraćenom postupku, odbili su svi zastupnici iz RS-a, pa će on biti razmatran u redovitoj proceduri, ali s vrlo malim, skoro nikakvim šansama da bude i usvojen. Entitetskim glasovanjem oborit će ga zastupnici iz RS-a.  ače, predlagači napominju da slične zakone ima 11 članica Europske unije i Švicarska. -Budući se u svakom od ovih slučajeva, sa izuzetkom Švicarske, radi o zemljama na čijem je teritoriju, kao i u BiH, počinjen genocid, relevantna međunarodna praksa, a pogotovo praksa zemalja sa sličnom povijesnom situacijom poput situacije u BiH, nalaže Bosni i Hercegovini usvajanje predloženog zakona, ističu Hadžiahmetović i Belkić.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:25 09.09.2011.

Ovaj zakon bi pod hitno trebali usvojiti i da ga se predrzavaju sve tri nacije. Samo tako bi mogao funkcionirati. Sve dok se jednoj naciji daje prioritet nad drugima nista nece moci funkcionirati.

Avatar cera
cera
10:26 10.09.2011.

Čelnik SDS-a Mladen Bosić apelirao je na predlagače da povuku ovaj zakon i kako je kazao, ostave ga za neka vremena kada se o tome bude mogao napraviti dogovor i sporazum. Zastupnik SNSD-a i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Milorad Živković podsjetio je kolege da je i u prošlom sazivu Parlamenta predlagan sličan zakon, ali da nije dobio podršku, jer nije postojalo raspoloženje zastupnika iz RS-a za to. o svrbi misle:treba sacekat jedno 100 do 150 godina u medjuvremenu ignorirat sve zrtve ili ih izjednaciti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?