Hagom

Milošević je još 1996. surađivao s Haaškim trbunalom

milošević
Reuters/Pixsell
01.09.2010.
u 08:40

Telefonski razgovori koje je haaški optuženik Ratko Mladić tajno snimao pokazuju kako je Slobodan Milošević intenzivno surađivao s Haaškim sudom

BEOGRAD - Telefonski razgovori koje je haaški optuženik Ratko Mladić tajno snimao pokazuju kako je Slobodan Milošević intenzivno surađivao s Haaškim sudom 1996. , otkriva beogradski Blic. Kazete s tajno snimljenim razgovorima pronađeni su u veljači ove godine u pretrazi Mladićeva sina Darka. Miloševićevu suradnju potvrđuje i jedan razgovor s početka 1996. koji je Mladić, tada već optužen za ratne zločine, vodio s Momirom Bulatovićem, tada predsjednikom Crne Gore. Bulatović u tom razgovoru prenosi Miloševićev zahtjev Mladiću da u Haag pošalje svog pomoćnika generala Zdravka Tolimira kao svjedoka.

- Generale, to je neophodno, predsjednik Milošević to očekuje. Milutinović je bio na razgovorima s Casseseom. Dobijena su jaka uvjeravanja kako na njih niko ne može politički utjecati... - govorio je predsjednik Crne Gore Mladiću,ali se on nije slagao da u Haag pošalje Tolimira, koji je uhićen 31. svibnja 2007. Milan Milutinović je u vrijeme razgovora bio ministar vanjskih poslova, a Antonio Cassese prvi predsjednik Haaškog suda. Blic drži zanimljivim i snimljeni telefonski razgovor iz tog razdoblja između Mladića i Momčila Perišića, zapovjednika Vojske Jugoslavije, koji ilustira probleme u odnosima vojnog azpovjednika bosanskih Srba s Miloševićem. Naime, u tom razgovoru, uz mnogo psovki, Perišić nagovara Mladića da posjeti Miloševića, što on odbija, izgovarajući se kako je bolestan. Zanimljivo je da je najviše psovki koje su izgovorili zapovjednici dvije vojske bilo upućeno Bogu. Mladić je uspio u jednoj kratkoj rečenici čak dva puta opsovati Boga, precizira Blic.

- Mladić je snimio više od 40 sati telefonskih razgovora, među kojima su oni s Miloševićem, Radovanom Karadžićem, Jovicom Stanišićem, Dobricom Ćosićem, Momirom Bulatovićem i drugima. Oni su dragocjen materijal i pronađeni su zahvaljujući dojavi - kaže izvor Blica upoznat s istragom.

Jedan od dokaza Miloševićeve dobre suradnje s Haagom, kojemu je osporavao legitimetit kada se njemu sudilo, je i uhićenje Dražena Erdemovića u Srbiji 2. ožujka 1996. koji je odmah priznao kako je bio u streljačkom vodu u Srebrenici i za to je kasnije osuđen. Pretpostavlja se kako je uz odobrenje Miloševića krajem rujna 1998. bosanski Srbin Stevan Todorović uhićen i izručen Haagu. Haaško tužiteljstvo je Mladića optužilo 24. srpnja 1995, a Miloševića svibnja 1999. Protiv Mladića je optužnica izmjenjena i sada se tereti za genocid u Srebrenici, opsadu i granatiranje Sarajeva, a Milošević je bio optužen za zločinački pothvat i za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Pronađen stan u kojemu je donedavno boravio Mladić ili Hadžić?

Blic saznaje iz pouzdanih izvoda kako su prije dva tjedna istražni organi u Srbiji na jednoj lokaciji pronašli stan za koji vjeruju da ga je donedavno koristio jedan od dvojice haaških bjegunaca - Ratko Mladić ili Goran Hadžić. Izvor Blica kaže kako ne može otkriti lokaciju stana niti tko je u njemu živio jer bi to ugrozilo istragu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?