ISTRAŽIVANJE

Ministar Bevanda i HDZ najučinkovitiji po CCI-ju

bevanda
VL FOTO
24.09.2010.
u 08:10

Prema predloženim i realiziranim zakonima u federalnom Parlamentu, zahvaljujući Ministarstvu financija, HDZ ostvario više nego SDA, SBiH i SNSD

Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH koji su na temelju statističkih pokazatelja o predloženim zakonima i odlukama načinili Centri civilnih inicijativa (CCI) koji po njima nije dobio prolaznu ocjenu ima i svojih iznimki. Vlada FBiH je tijekom 2007. godine od 99 zakona realizirala 32, što nije niti trećina od planiranih.

Povećao prosjek

Sljedeće godine Vlada je popravila svoj učinak i povećala ga na 45,26%, dok je u prošloj godini Vlada realizirala polovicu od godišnjeg plana. Ukupno gledajući, Vlada FBiH je utvrdila i poslala u parlamentarnu proceduru 275 različitih zakona. Od toga 146 je bilo planirano programima rada, a 129 su neplanirani zakoni. Prema CCI-ju, kao po pravilu koje vrijedi za cijelo mandatno razdoblje, najmanje posla napravilo je Ministarstvo pravosuđa, na čelu s ministrom Feliksom Vidovićem (HDZ BiH), s čak 12 nerealiziranih zakona, od 17 planiranih. Po broju preostalih zakona iz programa za 2010. godinu, s ministrom Vidovicem se izjednačio ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević (HDZ 1990.) s čak 12 nerealiziranih od 13 planiranih zakona. Pri tome su iz CCI-ja kao najučinkovitijeg proglasili ministra Vjekoslava Bevandu (HDZ BiH) iz čijeg je ministarstva realiziran 71 zakon. Pri tome je ministarstvo kojemu je na čelu Bevanda više predložilo i realiziralo zakona nego što su zajedno učinili ministri iz SDA i Stranke za BiH. Inače, najviše materijala za sjednice Vlade Federacije BiH pripremili su ministri iz HDZ-a BiH - 1247, što predstavlja 25,6% od ukupnog broja realiziranih mjera o kojima je aktualni saziv Vlade Federacije BiH raspravljao od početka mandata.

Ispunjeni ciljevi

Medu točkama koje su realizirali ministri iz HDZ-a nalazi se i najveći broj onih koje su u vezi s Građanskom platformom. U isto vrijeme najveći broj mjera koje značajnije mogu utjecati na realizaciju zahtjeva iz Građanske platforme realizirali su ministri stranke HDZ 1990. (56). Osim planiranih, ministri su realizirali i izvanprogramske zakone, a ukupno po strankama situacija je sljedeća: ministri HDZ-a BiH – 118 zakona utvrđenih na Vladi od kojih 73 usvojena u Parlamentu; ministri SNSD – 6 utvrđenih zakona, 2 usvojena u Parlamentu; ministri SDA – 36 utvrđenih zakona, od kojih 22 usvojena u Parlamentu; ministri HDZ-a 1990. – 36 utvrđenih zakona, od kojih 16 usvojenih u Parlamentu; ministri Stranke za BiH – također 36 zakona, od kojih 17 usvojenih u Parlamentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?