PROVJERE

Ministar Helez ignorira zahtjeve sudske vlasti

helez
VL FOTO
30.05.2012.
u 09:21

Novi primjeri o nezakonitim revizijama branitelja i invalida rata

Osim što je uz potporu federalne Vlade nastavio s postupkom revizije, ministar za pitanje branitelja i invalida rata FBiH Zukan Helez krenuo je s izdavanjem zapovijedi u kojima od revizijskih timova traži uvođenje pojedinih ratnih zapovjednika u vojnu evidenciju kako bi mogli ostvarivati vojnu mirovinu.

Ministrova samovolja

Iako ministar za pitanje branitelja i invalida rata po opisu i strukturi posla ne može izdavati nikakve zapovijedi iz slučaja do čijeg je pisanog traga došao Večernjak, ministar Helez izdaje takvu, kako piše, “naredbu” u slučaju pripadnika Armije BiH iz Uskoplja Orhana Besima. Dok ministar Helez nezakonito, autoritarno izdaje naredbe za uvođenje u vojnu evidenciju spomenutog pripadnika Armije BiH, Županijsko tužiteljstvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji protiv Orhana Besima vodi sudski postupak zbog krivotvorenja dokumentacije na temelju koje je primao financijsku naknadu. U dopisu županijskog tužitelja HNŽ-a koji je uputio Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja i invalida rata stoji: kako se uvjerenje tima za pitanje evidencije iz vojnog područja Gornji Vakuf - Uskoplje izdano na ime Orhan Besim na ime zapovjedne dužnosti stavlja izvan snage i da se proglašava nevažećim. Takva odluka na snazi je trebala biti sve dok se nad spomenutom osobom ne provede upravni postupak nakon čega bi bila donesena odluka o dobivanju novog uvjerenja o njegovoj zapovjednoj dužnosti. Spomenimo da je trebalo obavijestiti Tužiteljstvo o cijelom postupku radi donošenja konačne odluke o spomenutom kaznenom predmetu. Umjesto toga ministar Zukan Helez ne poštujući zakonsku proceduru, svojim ministarskim autoritetom zadužuje osobu koja će Besima Orhana vratiti u vojnu evidenciju i koji će steći pravo na mirovinu.

Nepoštivanje Tužiteljstva

U cijelom slučaju Besim Orhan ispada kao kolateralna žrtva ministrove samovolje i pravnog postupka kojeg vodi Tužiteljstvo, no ovaj primjer govori da je revizija braniteljske populacije, za koju Zukan Helez tvrdi da je transparentna, ipak selektivna kad su u pitanju pripadnici ABiH i HVO-a. Na to je više puta upozorio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, po cijenu koalicijskog sporazuma između HSP-a BiH, SDP-a, SDA i Narodne stranke Radom za boljitak. Poznavatelji problematike tvrde da se u niti jedan sporni slučaj bilo kojeg branitelja ili invalida rata ne može uplitati resorni ministar, jer on ne može izdavati zapovijedi i da se sve moguće anomalije rješavaju upravnim postupkom. U spomenutom primjeru to nije učinjeno, već se zahtjevi sudskih instanci u potpunosti ignoriraju. Umjesto da razmotre zahtjev predsjednika FBiH o obustavi revizije, federalna Vlada u kojoj ima i ministara iz HSP-a, stranke iz čijih je redova Budimir imenovan na spomenutu poziciju, jednoglasno su prihvatili odluku kojom se utvrđuju kadrovske i materijalne pretpostavke za izvršenje Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?