U OBA ENTITETA

Mirovinskom sustavu u BiH prijeti potpuno urušavanje

umirovljenici
VL FOTO
28.10.2010.
u 08:25

Broj umirovljenika u BiH nastavio se uvećavati stopom od 4,4 posto u prvoj polovini 2010. Takav trend prijeti da potpuno uruši mirovinski sustav u BiH

Entitetski mirovinski fondovi pod maksimalnim su opterećenjem, jer trend povećanja broja umirovljenika nije zaustavljen ni u ovoj godini. Službeni podaci državne vlade govore da se broj umirovljenika u BiH nastavio uvećavati stopom od 4,4 posto u prvoj polovini 2010. godine.

Otežana isplata mirovina

Takav trend prije da potpuno uruši mirovinski sustav u oba bosanskohercegovačka entiteta. - Velik porast broja umirovljenika, praćen smanjenjem broja zaposlenih u Bosni I Hercegovini, dodatno je otežao isplatu mirovina u Bosni i Hercegovini. Naime, smanjenje broja zaposlenih koji uplaćuju doprinose u entitetske mirovinske fondove i u drugom kvartalu 2010. godine je smanjilo dotok prihoda od doprinosa i time utjecalo da isplata mirovina u BiH bude otežana, ističe se u analizi ekonomskog stanja koju je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH. Revizija vojnih mirovina u Republici Srpskoj, kao i smanjenja benficiranih mirovina u Federaciji BiH iz 2009. godine utjecala su na smanjenje prosječnih mirovina u oba enititeta. Prosječna mirovina u BiH u prvom pologudištu 2010. godine iznosila je 333,4 KM i manja je za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je realni rast mirovina bio izrazito negativan i iznosio 3,4 posto. Najveći problem je ipak smanjenje broja radnika za koje se uplaćuju doprinosi za mirovinsko-invalidsko osiguranje. U Federaciji BiH broj zaposlenih osoba koje uplaćuju doprinose smanjen za dva posto, dok je u Republici Srpskoj smanjen za čak 6,6 posto u prvom dijelu ove godine. Time je prosječna mirovina u Federaciji BiH iznosila 342, a u Republici Srpskoj 319 KM i manje su za 1,7 i 0,6 posto u spomenutom razdoblju.

Nema naznaka oporavka

Nema naznaka da bi ovi negativni trendovi mogli biti zaustavljeni. Sa sličnim problemima se suočavaju i druge europske zemlje, koje zbog toga posežu čak i za pomicanjem dobne granice za odlazak u mirovinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?