ČITLUK

Misa za fratre koje su prije 66 godina partizani zvjerski poubijali

misa
VL FOTO
11.02.2011.
u 09:51

Franjevci su ubijani u Mostaru, Čitluku, Širokom Brijegu, Ljubuškom i drugim dijelovima Hercegovine

U župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku slavljena je sveta misa za sve fratre koji su djelovali u toj župi, a koje su partizani 1945. zvjerski ubili, ali i za ostale fratre iz Hercegovačke franjevačke provincije, što su ih partizanske horde prije 66 godina zvjerski mučile i poubijale u Mostaru, Čitluku, Širokom Brijegu, Ljubuškom i drugim dijelovima Hercegovine.

Mučenici

Uz koncelebriranje fra Ivana Dugandžića, fra Kornelija Kordića i fra Roberta Jolića, tom prilikom svetu misu predstavio je čitlučki župnik fra Miro Šego. Ističući značaj njihove mučeničke smrti i vrijednosti njihova kršćanskoga i svećeničkog života kojega su krvlju posvjedočili, u prigodnoj homiliji fra Miro Šego je kazao: - U svim narodima i u svakom vremenu postojali su heroji i mučenici. Na poseban način to je u tradiciji i vrijednostima kršćanskog života. Povijest Crkve uči nas i svjedoči koliki je broj onih koji su svoje živote položili za Krista i vjeru kršćansku. Svjedoči ne samo o broju nego i o dobi onih koji su bili mučeni i ubijani samo iz jednoga razloga, a to nam je znano svima, jedina osuda i jedina presuda bila je zato što su kršćani… Mučenici nisu nikoga ugrožavali, nikome prijetili, nikoga prezirali, nikome predbacivali. Oni su trpjeli zlo, oni su poštivali ljude i vlast, oni su ljubili život.

Poštovanje

Oni su smatrali važnijim dati svoj život protiv nepravde nego li trpjeti nepravdu, radije su dopustili da ih se ubije, nego da ubijaju. Oni su stali na prvu crtu obrane kako ne bi tisuće drugih bilo poubijano i izranjeno, rekao je fra Miro. Budući da je riječ o potpuno nedužnim žrtvama - fratrima koji su svoj život posvetili Bogu, Crkvi i narodu, svetoj misi u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku nazočila je brojna rodbina i prijatelji pobijenih fratara, župljani Čitluka i ostalog vjerničkog puka iz Brotnja, gdje su im odali dužno poštovanje i zajednički molili da poubijane fratre Katolička crkva uzdigne na čast oltara.

Komentara 1

FT
Fra tetka
19:29 11.02.2011.

Zna se dobro koja su zvjerstva radili fratri za vrijeme tzv NDH. Huškači su to,vukovi u janječoj koži.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?