Iako gradnja cvate

Mlade obitelji u Kiseljaku do krova nad glavom dolaze sve teže

stanovi
VL FOTO
03.05.2012.
u 10:37

Ako se ima u vidu podatak da je Kiseljak prije rata imao samo 270 stanova, onda se može kazati da se broj stanova u ovom mjestu skoro učetverostručio

U posljednjih desetak godina u Kiseljaku je izgrađeno blizu tisuću novih stanova. Ako se ima u vidu podatak da je Kiseljak prije rata imao samo 270 stanova, onda se može kazati da se broj stanova u ovom mjestu skoro učetverostručio, a stanogradnja doživjela procvat. Stambene zgrade u Kiseljaku nakon rata grade uglavnom privatni poduzetnici, a najznačajniji od njih u posljednjih nekoliko godina bile su tvrtke Tibra Pacifik i Bar Floor koji je trenutačno dominantan investitor u stanogradnji na području Kiseljaka. Od Roberta Brajkovića, iz poduzeća Tibra Pacifik, doznajemo da je ova tvrtka prije nekoliko godina u Kiseljaku sagradila dvije stambene zgrade s 90 stanova. Prodati ih nije bilo teško, a cijena četvornog metra kretala se od tisuću maraka pa naviše, ovisno o tomu je li stan opremljen ili nije. “Trenutačno ne radimo u Kiseljaku, preselili smo se u Sarajevo gdje imamo nekoliko gradilišta, a radimo isti posao, gradimo stambene zgrade”, kaže Brajković.

I dok ova kiseljačka tvrtka gradi stanove po Sarajevu, trenutačno najznačajniji investitor u oblasti stanogradnje u Kiseljaku, poduzeće Bar Floor, u vlasništvu obitelji Barbić, dio izgrađenih stanova prodaje Sarajlijama. “U posljednjih nekoliko dana prodali smo tri stana ljudima koji su dosad živjeli u Sarajevu. Stan u Kiseljaku željeli su kupiti radi sigurnost. Jednostavno kažu kako se u Kiseljaku osjećaju sigurnije nego u Sarajevu”, kaže Tino Barbić iz tvrtke Bar Floor.

Osim dojučerašnjih Sarajlija, stanove u Kiseljaku, prema riječima Tina Barbića, najčešće kupuju ovdašnji gastarbajteri, odnosno ljudi na privremenom radu u inozemstvu, potom Kiseljačani i žitelji susjednih općina koji rade u državnim institucijama u 30-ak kilometara udaljenom Sarajevu te mlade obitelji. “Mi smo dosad izgradili pet stambenih zgrada s 260 stanova. I dalje gradimo, a trenutačno je u izgradnji zgrada koja će imati 62 stana. Cijena četvornog metra kreće se oko 1350 maraka, a stanove radimo po sustavu ključ u ruke.

Uglavnom su to stanovi površine od 45 do 70 četvornih metara”, kaže Tino Barbić koji ne krije zadovoljstvo prodajom stanova. A da se u Kiseljaku traži stambeni prostor, potvrdio nam je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. On smatra da se danas više traže veći stanovi, od oko 80 metara četvornih, dok je prije nekoliko godina veća potražnja bila za stanovima manje površine. Prema njegovim riječima, općinske će vlasti i dalje poticati stanogradnju koliko je to u njihovoj moći, barem olakšicama oko papirologije. Stanova u Kiseljaku dakle bit će još, a ekonomska kriza zasad nije u značajnijoj mjeri utjecala na njihovu prodaju. No, upravo zbog ekonomske krize i nemogućnosti pronalaska posla, mlade obitelji do stana dolaze sve teže. Ako oboje ne rade, ili iza sebe nemaju bogatije roditelje, za mlade bračne parove u Kiseljaku novi stan čista je utopija!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?