Prijevara banke

Mladi broker mešetarenjem oštetio banku UBS za dvije milijarde USD

'email sent via richard fletcher Images  of Kweku Adoboli'
Foto: ''
1/3
16.09.2011.
u 07:00

UBS je Kwekua Adobolija nakon velike afere opisao kao "trgovca s golemom kriminalnom energijom"

Mladi broker Kweku Adoboli (31) priveden je u Londonu jer je mešetarenjem oštetio najveću švicarsku banku UBS za dvije milijarde dolara. Iz banke UBS u četvrtak su izvijestili kako su zbog nedopuštene trgovine jednog od svojih trgovaca izgubili, prema prvim procjenama, najmanje dvije milijarde dolara.

Nesigurna vremena

– Moguće je da će to odvesti UBS u gubitak u trećem tromjesečju 2011. Računi klijenata nisu oštećeni. Iako su vijesti uznemirujuće, novonastala situacija neće uzdrmati temeljnu snagu naše tvrtke. Apeliramo na vas da ostanete fokusirani na svoje klijente, koji računaju na vaše vodstvo u ovim nesigurnim vremenima – piše u poruci što ju je na adrese svojih 65.000 zaposlenika odaslala uprava banke USB, na čijem je čelu Oswald Gruebel.

UBS je Odobolija nakon afere opisao kao "trgovca s golemom kriminalnom energijom", a njegov nadređeni John Hughes, kako piše Financial Times, odmah je dobio otkaz.

Claude Zehnder, analitičar Kantonalne banke Zürich, kazao je da će ovaj slučaj poljuljati povjerenje u UBS.

– Nevjerojatno je da je ovako nešto još uvijek moguće. Očito je da imaju problema s upravljanjem rizicima. Ovime gube povjerenje koje su teško uspjeli povratiti – rekao je Zehnder.

Banku UBS 2008. spasila je švicarska vlada intervencijom zbog 50 milijardi dolara gubitaka. Iz UBS-a su prošlog mjeseca najavili da će, zbog lošeg rezultata u poslovanju s obveznicama, ukinuti otprilike 3500 radnih mjesta, od čega gotovo polovinu u investicijskom odjelu, kako bi do kraja 2013. smanjili troškove za oko dvije milijardi franaka godišnje.

UBS je u posljednje vrijeme punio novinske stupce i zbog velikog spora sa SAD-om oko utaje poreza. Amerikanci su ih prvo prisilili da objave imena 300 svojih klijenata, američkih državljana, i plate 780 milijuna dolara odštete.

U drugom slučaju, nakon žestokih američkih pritisaka, morali su predati podatke o čak 4450 američkih klijenata. Dionice te banke nakon objave o golemom gubitku potonule su na burzama 9,6 posto, no poslije se njihova vrijednost malo stabilizirala pa je pad zaustavljen na oko pet posto.

– Koliko puta moramo vidjeti goleme UBS-ove gubitke? – upitao se Simon Maughan, voditelj prodaje i distribucije u MF Global Ltd. u Londonu.

Devizno trgovanje

Ovaj golemi gubitak nastao brokerovim pogrešnim mešetarenjem ujedno predstavlja i jedan od najvećih bankarskih gubitaka u neovlaštenom poslovanju u povijesti. Ne zna se u kojem je odjelu banke mešetario osumnjičeni zaposlenik, no mediji nagađaju da su gubici otkriveni u deviznom trgovanju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?